Danas je u Vitezu otvoren 7. Sajam zapošljavanja SBK kojeg organizuje Služba za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona uz podršku federalnog Zavoda za zapošljavanje i Vlade SBK. Ove godine 50 poslodavaca predstavilo je svoju ponudu radnih mjesta, a oko 850 nezaposlenih osoba došlo je u nadi da će doći do zaposlenja.

Broj nezaposlenih osoba u Srednjobosanskom kantonu je smanjen za 2.100 osoba kazao je Željko Lončar, direktor Službe za zapošljavanje SBK . Prema njegovim riječima i prošlogodišnji sajam značio je zaposlenje za 250 osoba od njih ukupno 750 koji su došli na sajam. Ove godine 50 poslodavaca predstavilo je svoju ponudu radnih mjesta, a oko 850 nezaposlenih osoba došlo je u nadi da će doći do zaposlenja.

Direktorica Zavoda za zapošljavanje F BiH, Helena Lončar tvrdi kako postoje potrebe za zapošljavanjem i interes mladih, ali nedostaje sredstava za poticaje privredi. Međutim, najveći problem je nesklad u potražnji.

-Postoji nesklad između kvalifikacijskog profila nezaposlenih osoba i onoga što poslodavci traže. – naglašava direktorica Lončar.

Sajam je je otvorio kantonalni premijer Tahir Lendo, a najveća potražnja je za zanatskim zanimanjima iz oblasti obrade metala i drveta.