Na Sveučilištu/Univerzitetu “Vitez” u Travniku, u utorak, 27.06.2017.god. od 11:00 sati će biti postavljena muzejska postavka starih računara, u okviru koje će građani Travnika i šire moći pogledati neke do sada već legendarne mašine.

Izložba je plod ljubavi prema računarima kolekcionara starih modela Maglena Stipčevića. Čak 98 posto eksponata je funkcionalno te će poslužiti kao  vid vremeplova kroz razvoj računarske tehnologije. Osim računara tu su i stari digitroni koji također daju bitan uvid u razvoj takve vrste tehnologije kroz vrijeme.
Na izložbi će biti prikazano sve verzije, od ‘70-ih godina pa do 2012. godine.

Na izložbi će biti upaljeno 20-ak starih računara i na nekim od njih će biti igrice iz tog doba.
Stipčević je i vlasnik većine trenutnih eksponata, među kojima su računari raznih svjetskih vodećih brendova, kao što su Apple, IBM, HP, Dell, Commodore, Atari… Tu su i digitroni HP, Texas Instruments, Sharp, Casio i Psion.

Organizator izložbe iz postavke posebno izdvaja računare s naših prostora – Galaksiju, koja se u doba zabrane uvoza računara sklapala iz dostupnih komponenti, sarajevski Iris s cijelom gamom računara te Orao, školski računar.

Istog  dana od 11:00 sati firma “Tring” iz Gračanice će predstaviti svoj prvi BH računar, a od 12:00 sati Maglen Stipčević će predstaviti sve modele na muzejskoj postavci.