Na Fakultetu za informatičke studije Sveučilišta/Univerziteta  „Vitez“ u Travniku promovisan je  prvi bosankohercegovački računar kojeg je proizvela firma „Tring“ iz Gračanice.

-Prodajemo zapakovanu bosanskohercegovačku pamet. To je kruna nakon dvije godine istrživanja i razvoja jer  imamo najmanji bosankohercegovački računar tzv. „krajd“. To je velška riječ „jezgro“. Taj „krajd“ ili „jezgro“ će biti integrisan u mnoge postojeće računare ili sisteme i vršit će njhov apgrejd (upgrade), odnosno bit će funkcionalniji. – kazao nam je  Nihad Hadžihasanović, direktor prodaje „Tring“ Gračanica.

 

Na Fakultetu za informatičke studije u Travniku promovisan prvi bh. računar

Ovaj računar već je integrisan u neke proizvode kako bi se pokazala njegova funkcija. Interes za ovaj bosanskohercegovački proizvod postoji u BiH i regiji.

-Interes na tržištu imamo i čekaju naš proizvod za koji je tek završena certifikacija. Imamo upita i pojedinačnih i šire, što iz naše zemlje što iz regije. – potvrdio nam je direktor Hadžihasanović.

S obzirom da je ovo prvi bh. računar i da je napravljen pameću i radom bosankohercegovačkih  stručnjaka, na Fakultetu za informatičke studije Sveučilišta „Vitez“ u Travniku odlučili su se da naprave prezentaciju ovog proizvoda u Travniku istaknuo je doc.dr. Hadžib Salkić, prodekan za nastavu.

(http://travnik-grad.info)