U okviru obilježavanja ovogodišnje manifestacije „507. Dani  Ajvatovice“, koja se održava u periodu od 12. 05 ­– 08. 07. 2017. godine, članovi Organizacionog odbora „Karaula- Ajvatovica 2017“ su kao i prethodnih godina, sinoć  priredili tradicionalno druženje u Karauli, mjestu blizu Travnika.

Prisutnima se obratio predsjednik Organizacionog odbora „Karaula- Ajvatovica 2017“  Vahid Skrobo, koji je istakao da je posebno sretan i ponosan što je dugogodišnja tradicija učestvovanja u obilježavanju ove najmasovnije vjerske manifestacije opstala toliko godina, te da je planiraju obilježavati i u narednom periodu.

Ispred Organizacionog odbora, ovom prilikom, prvi put do sada  uručene su posebne i jedinstvene nagrade „Veteran Ajvatovice“, svima onima koji učestvuju u manifestaciji preko dvadeset godina. Organizatori obilježavanjem ove manifestacije imaju namjeru popularizirati vjersku, kulturnu, duhovnu i tradicijsku autohtonu vrijednost. Za vrijeme Osmanskog carstva drevni grad Prusac još tada je bio kulturno i vjersko središte Bosanskog pašaluka, te uvažavajući tradicionalne i izvorne vrijednosti iz davnina, ljubitelji kulturno-historijske baštine stoljećima nastavljaju tradiciju njegovanja bogate ostavštine predaka. Stoga su organizatori za ovu priliku, posjetiteljima priuštili upravo jedan takav dostojan i jedinstven primjer ambasadora našeg kulturnog naslijeđa, te su Refija Muslić i Ferid Avdić mnogobrojnim sevdalinkama podsjetili kakvo nam je to blago ostavljeno u nasljedstvo.

S obzirom da ova manifestacija prvenstveno njeguje i promoviše suživot i dobrosusjedske odnose,  prisutnima su se predstavili i članovi Bošnjačkog kulturno-umjetničkog društva „Sevdah Zagreb“ iz Zagreba, a domaćini, članovi kulturno-umjetničkog društva „Karaula“ su također prezentirali nekoliko tradicionalnih igara. Na dalekom putu duhovnog preporoda i nade ka jednom od najstarijih dovišta u Evropi, svetom mjestu, Ajvaz- dedo je dokazao da nada, ustrajnost i vjera u Boga ipak dovode do cilja i kada se čini da je to baš nemoguće. Ovaj dragocjeni simbol bosanske duhovnosti, nikako nije mogao završiti bez tradicionalne i jedinstvene povorke konjanika, te se njih 60 iz Karaule i 35 gostiju  iz Zenice sutradan uputilo ka krajnjem cilju .

Autentičan biser i znamenitost ove zemlje, najatraktivnija vjerska destinacija u BiH, ali i dalje, danas prevazilazi same okvire vjerskog turizma, te poprima oblike internacionalnog karaktera. Obilježava se u više gradova i mjesta, spajaju se kulturni, sportski i zabavni sadržaji i aktivnosti, te okupljaju mnogobrojni vjernici  koji na svetom vrelu gase žeđ, onu fizičku, ali i duhovnu, a pri tome liječe i dušu i tijelo.

 

Tekst: Aldijana Dizdar

Foto: Sead Salkanović