Dvodnevni 11. međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma “Dani maline 2017” otvoren je Novom Travniku, u organizaciji Saveza udruženja organskih proizvođača Federacije BiH, Asocijacije organskih proizvođača SBK i Općine Novi Travnik.

Predsjednik Saveza “Organsko Federacije BiH” Sejad Herceg kazao je kako su “Dani maline”  tradicionalni sajam međunarodnog karaktera u kalendaru EU sajmova, koji svake godine okuplja sve veći broj poljoprivrednih proizvođača i gospodarstvenika.

Kako je kazao Feni, na sajmu sudjeluje više od 60 izlagača, kao i gosti iz Srbije, Hrvatske i Makedonije.

Komentirajući nezadovoljstvo malinara najavljenim otkupnim cijenama, zbog čega su se neki od njih okupili ispred zgrade Općine Novi Travnik, Herceg je rekao da, bez obzira na najavljene niske cijene, Dani maline nisu mjesto za prosvjede.

Na pitanje zbog čega na ovogodišnjem sajmu ima manje štandova s malinama nego proteklih godina, Herceg je rekao da je sredina sezone i da je većina malinara zauzeta berbom.

 

U Novom Travniku otvoren sajam ‘Dani maline’

Na probleme s najavljenom otkupnom cijenom za maline od 1,5 maraka, načelnik Općine Novi Travnik Refik Lendo kazao je da lokalna zajednica želi stvoriti bolji ambijent za poljoprivrednike, ali da problem stvaraju nakupci.

– U BiH imamo proizvođače i prerađivače, a s druge strane otkupljivače, nakupce i švercere. Odavde želimo poslati poruku da je BiH dosta nakupaca i švercera koji uvjetuju proizvođače i prerađivače. Nigdje u svijetu nema da prodate svoj proizvod, a da ne znate cijenu – kazao je Lendo.

 

U Novom Travniku otvoren sajam ‘Dani maline’

U okviru sajma “Dani maline” danas će biti održani okrugli stol “Stanje i perspektive proizvodnje i plasmana maline u BiH” i konferencija “Utjecaj primjene zakona i podzakonskih akata na certifikaciju organske proizvodnje”.

 

(FENA)