Žiri 45. Teatarskog festivala BiH FEDRA – Jelena Trepetova-Kostić, glumica, predsjednica žirija, Dragan Komadina, dramaturg i Nedžad Fejzić, teatrolog – vidio je od 13. do 20. 7. 2017. sedam predstava u službenom programu festivala. Na završnoj sjednici održanoj 20. jula 2017. godine, žiri je donio  odluku:

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se predstavi PISAC PORODIČNE ISTORIJE   Ljubomira Đurkovića u režiji Slobodana Marunovića u izvedbi Gradskog pozorišta Trebinje.

Riječ je o predstavi, „tragičnoj farsi u deset slika“,  koja u zavidnoj mjeri scenske sinergije dramskog teksta, redateljskog postupka i glumačke igre promišljenim teatarskim jezikom iznova postavlja kritički i emotivni upit  o krhkom biću porodice  – ali i individuuma – u žrvnju balkanske buke i bijesa povijesti. Fotošopirana, povijesno-mitologizirana, okamenjena porodična istorija/slika/identitet, pretvara se, „deziluzioniziranjem“, u scensku sliku svoje agonije.

Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se SLOBODANU MARUNOVIĆU, redatelju predstave  „Pisac porodične istorije“ Ljubomira Đurkovića u izvedbi Gradskog pozorišta Trebinje.

Slobodan Marunović sigurnim vođenjem ansambla – kroz iznimno precizna i tačna redateljska rješenja –iščitava složeni, „klasični“, dramski tekst Ljubomira Đurkovića, i uobličava predstavu jasnih i komunikativnih scenskih znakova.

Nagrada za najboljeg glumcadodjeljuje se MIRZI KRTIČIĆU, glumcu  KUD „Adem Alić“ iz Gračanice,  za ulogu Lakija u predstavi „Maratonci trče počasni krug“  Dušana Kovačevića u režiji Mirele Trepanić.

Uspješno izbjegavši neposredno referiranje, „puko preslikavanje“ , filmskog glumačkog klasika, Mirza Krtičić gradi lik Lakija, čovjekanesputanog zakonima višeg civilizacijskog reda, sugestivno proživljenom glumačkom igrom i gestikom,  u rasponu od realističkog privida do burlesknog i apsurdnog.

Nagrada za najbolju glumicu dodjeljuje se VESNI ĐURIĆ, glumici Gradskog pozorišta Trebinje za ulogu Jovanke Milošić u predstavi „Pisac porodične istorije“ Ljubomira Đurkovića u režiji Slobodana Marunovića.

Uz minimalna vanjska sredstva svoju scensku prezentnost Vesna Đurić postiže najzahtjevnijim glumačkim sredstvom – stapanjem sa likom – i impostiranjem njegove osnovne note – majke, supruge koja iz kaveza egzistencijalno-antropološkog  patrijarhata, zapravo na svom ženskom „principu“ pokušava održati porodicu na okupu – iz koje gradi svaku scensku radnju.

Nagrada za najboljeg mladog glumca/glumicu  dodjeljuje se AJLI KURTOVIĆ, glumici teatra FEDRA iz Bugojna, za ulogu Amele u predstavi „Posljednja porodica“ u režiji Vahida Durakovića.

Slijedeći u svakom trenutku osnovnu dramsku liniju predstave, Ajla Kurtović, pokazuje vrlo kultiviranu teatarsku i glumačku inteligenciju i stvara lik uvjerljive scenske energije.

Nagrada za najbolju epizodnu ulogu dodjeljuje se IGORU SVRDLINU, glumcu Gradskog pozorišta Trebinje za ulogu Slobodana Ćobe Miloševića u predstavi „Pisac porodične istorije“ Ljubomira Đurkovića u režiji Slobodana Marunovića.

U izuzetno minimalistički svedenom registru, Igor Svrdlin u najboljoj tradiciji psihološkog realizma, oživljava lik koji se, sa neizgovorenim traumatskim bolom, „otvara“  i  partnerima i publici.

Nagrada za najbolju debitantsku ulogu dodjeljuje se MILENI BOKUN,  za ulogu Mileve Kokotović  u predstavi „Pisac porodične istorije“ Ljubomira Đurkovića u izvedbi Gradskog pozorišta Trebinje u  režiji Slobodana Marunović.

Nagrada za najbolju scenografiju dodjeljuje se DAVORINU BRIŠEVCU, u predstavi „Pobuna u kokošinjcu“ u izvedbi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik u režiji Ante Bilića.

Davorin BRIŠEVAC je svojim iznimno funkcionalnim scenografskim rješenjem omogućio  da redateljska, glumačka i producentska zamisao vrlo efektno „progovori“ na sceni.

Nagrada za najbolju kostimografiju dodjeljuje se DANIJELI  LOVRIĆ, u predstavi „Pobuna u kokošinjcu“ u izvedbi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik u režiji Ante Bilića.

Kostimi Danijele Lovrić svojom vizualnom razigranošću vrlo uspješno prate   ludičku posvećenost glumaca

Nagrada za najbolju muziku  dodjeljuje se ALOJZU ČAKARIĆU, u predstavi „Pobuna u kokošinjcu“ u izvedbi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik u režiji Ante Bilića.

Originalna scenska muzika Alojza Čakarića,mnogo više od puke zvučne kulise, ne bježeći od svog „holivudskog“ uzora, svojom muzičkom imaginacijom ocrtava i svojevrsnu glazbenu „dramaturgiju“ ovog teatarskog ostvarenja.

Žiri je odlučio dodjeliti i četiri posebna priznanja:

Trebinjci i Travničani najuspješniji na 45. Teatarskom festivalu FEDRA u Bugojnu

 

ALEKSANDRU PEJAKOVIĆU za rafinirani društveni angažman u adaptaciji i režiji predstave „Tetovirani Isus“

ESADU GRBEŠIĆU, MIRALEMU DŽAFEROVIĆU, NEDŽADU ĐUVIĆU, MIRZI KRTIČIĆU I ADNANU AHMETBEGOVIĆU, glumcima KUD „Adem Alić“ iz Gračanice za kolektivnu igru kao članovima porodice Topalović u predstavi „Maratonci trče počasni krug“  Dušana Kovačevića u režiji Mirele Trepanić

Producentu ANTI BILIĆU za vizualni identitet projekta „Pobuna u kokošinjcu“ u izvedbi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik.