Sedmicu prije operacije ne smiju se uzimati lijekovi s acetilsalicilnom kiselinom poput andola i aspirina, jer povećavaju rizik od krvarenja. Svaka operacija nosi svoje rizike, a savjeti anesteziologa se baš uvijek moraju slušati.

Svako ko je bar jednom išao na operaciju koja podrazumijeva neki oblik narkoze, dobro se sjeća “posta” prije toga – naime hrana i piće strogo su zabranjeni i satima unaprijed.

Bilo da je riječ o lokalnoj ili pak o onoj opštoj anesteziji, osnovni savjet je ne konzumirati hranu i piće šest sati prije operacije.

Pravilo nije bezveze. U slučaju uzimanja redovne obavezne terapije, ona se smije uzeti samo uz vrlo mali gutljaj vode, ali se o tome mora obavijestiti anesteziolog.

Profesorica Leena Mathew sa univerziteta Columbia otkriva koji je pravi razlog za to .

„To se naziva ‘nil per os’ na latinskom, a prevodi se kao ‘ništa na usta’. Razlog za to je prevencija i minimalizovanje bilo kakvog rizika aspiracije. To znači da ako pacijent povraća za vrijeme ili nakon operacije, komadići hrane i sadržaja želuca mogu završiti u plućima. Tada može nastati aspiracijska pneumonija ili pak gušenje, što je opasno po život“, ističe Mathew.

Osim toga, važno je napomenuti da se sedmicu prije operacije ne smiju uzimati lijekovi s acetilsalicilnom kiselinom poput andola i aspirina, jer povećavaju rizik od krvarenja.

Takođe, trudnice svakako trebaju upozoriti anesteziologa na svoje stanje jer lijekovi mogu naštetiti plodu.

(Express.hr)