Izložbom umjetničkih djela u galeriji „Ovnak“  u Vitezu  počela je Deseta likovna kolonija “Vitez 2017”, koju je sinoć svečano otvorio predsjedavajući Predsjedništva BiH,  Dragan Čović. U galeriji predstavljeni radovi umjetnika koji su u proteklih devet godina stvarali u likovnoj koloniji u Vitezu.

U radu Likovne kolonije će do 19. Augusta  učestvovat će  više od 50 umjetnika iz BiH i Hrvatske, a prema riječima voditelj kolonije Željka  Kocaja, jedan dio radova bit će namijenjen Edukacijsko-rehabilitacijskom centru za djecu s poteškoćama u razvoju “Duga” iz Novoga Travnika.

– Ovu likovnu koloniju otvaramo na specifičan način i dostojan desetoj obljetnici, jer za nas je veliko čudo da se ova kolonija održala sve ove godine, a zahvaljujući ljudima koji su u mogućnosti da pomognu i koji su prepoznali ovaj projekat Likovne kolonije. – kazao je Kocaj.

Učesnici  Kolonije će narednih dana raditi u ambijentu porodičnog imanja Kafadar i u etno-selu “Čardaci” u Vitezu. Otvaranje Likovne kolonije „Vitez 2017“ okuopili je pored velikog broja umjetniak i predstavnike političkog, privrednog i javnog života srednje Bosne.

Želja organizatora je da Galerija u AC Ovnak postane stalni galerijski prostor za izložbenom postavkom iz fundusa proteklih kolonija.

(www.travnik-grad.info)