Europol je na svojim web stranicama objavio savjete za sigurnu kupovinu preko interneta koji bi trebali pomoći da se smanji broj online prijevara, a u nastavku pročitajte o čemu je riječ.

Kupujte od provjerenih izvora – koristite marke i trgovine koji su vam poznati ili koje ste već koristili te provjeravajte kako su ocijenjeni prodavači od kojih kupujete na stranicama kao što su Amazon i eBay.

Provjeravajte trajna plaćanja – prije nego što pošaljete podatke o svojoj kreditnoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu.

Mnogi internet trgovci će od vas tražiti da čuvaju vaše podatke o plaćanje – dobro razmislite prije nego što pristanete i upoznajte se sa svim rizicima koje takva odluka donosi.

Koristite kreditne kartice pri online kupovini – većina kreditnih kartica ima dobru politiku zaštite kupca. Ukoliko niste dobili ono što ste naručili, izdavatelj kreditne kartice će vam vratiti novac.

Provjerite je li prijenos podataka dobro zaštićen – potražite ikonu lokota na URL traci te koristite HTTPS i SSL protokole kada pregledavate internet.

Uvijek spremite sve dokumente vezane uz vaše on line kupovine – mogu vam zatrebati kako biste utvrdili uvjete prodaje ili dokazali da ste platili robu. Ukoliko ne kupujete određeni proizvod ili uslugu, nemojte davati podatke o svojoj kreditnoj kartici.

Kada kupujete online od druge osobe, nemojte slati novac unaprijed. Ako je moguće, dogovorite se da prvo dobijete robu.

Nemojte slati novce nikome koga ne poznajete. Ukoliko vam se neko obrati online i traži novac, razmislite biste li dali isti iznos novca nepoznatoj osobi koju sretnete na cesti.

Nikada nikome nemojte slati broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici putem elektroničke pošte.

Izbjegavajte online kupovinu na stranicama koje ne koriste potpunu autentifikaciju (Verified by Visa/MasterCard Cesure Code).

Nikada ne šaljite podatke o kartici u nekriptiranoj elektroničkoj pošti – neke online trgovine izvan Europe traže da im dostavite kopiju svoje kartice ili putovnice putem telefax-a kao garanciju.