U Travniku je danas održana manifestacija pod nazivom „Dan i mjeseci Evrope u BiH“ u organizaciji Evropskog pokreta u BiH. U sklopu manifestacije  održan „Drugi poslovni forum/Društveni dijalog u BiH“ Evropskog pokreta, te svečana akademija „Vrijeme je za Evropu“.

Na početku manifestacije prisutne su pozdravili domaćini načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić, kanonalni premijer Tahir Lendo i predsjednik EP u BiH, Predrag Praštalo. Prisutnima se obratio i visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je primio povelju počasnog predsjednika Evropskog pokreta u BiH, ali i za lidera regiona ove godine.  Nagrade za  „Društveno najodgovornije političare u BiH ponijeli  ministar transporta i komunikacija BiH, Ismir Jusko, ministrica za ljudska prva i izbjeglice, Semiha Borovac, te ministrica turizma i okoliša Federacije BiH, Edita Đapo.

Nagrade su, pored ostalih dobili, prof.dr. Nedžad Grabus, ljubljanski muftija, dr. Nihad Selimović, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Travniku, novinar Senad Hadzifejzović i FACE TV, novinar Elvir Bucalo. U sektoru privrede i poduzetništva nagrađeno je devet kompanija.

Na akademiji su uručene zahvalnice za doprinos radu Evropskom pokretu BiH, a Vlada SBK je dobila zahvalnicu za podršku procesu EU integracija. Zahvalnice su također dobili načelnici općina, a među njima su Admir Hadžiemrić – načelnik općine Travnik, Refik Lendo – načelnik općine Novi Travnik kao i Huso Sušić – načelnik općine Donji Vakuf.