BiH ima veliki potencijal za razvoj poduzetništva i privlačenje investicija, ali treba uraditi više na unaprjeđenju političkog ambijenta, rečeno je, među ostalim, na sesiji Foruma za poslovno lobiranje pri Europskom pokretu BiH, koji je danas održan u Travniku.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko kazao je da postoje investitori zainiteresirani za ulaganje u cestovnu infrastrukturu, ali da nema raspisanih međunarodnih tendera.

Forum u Travniku: Za razvoj privrede nužno unaprijediti politički ambijent

-Teško je razumjeti da u 21. stoljeću, kada veliki broj investitora dolazi da financira izgradnju trasnportne infrastrukture, postoje ljudi koji su inertni u raspisivanju međunarodnih tendera i otvaranje gradilišta u cijeloj BiH. To bi značilo stotine radnih mjesta, ali, nažalost, ako gledamo sa strane transporta, BiH dođe kao točka zagušenja u Europi. Potencijale koje imamo, apsolutno ne koristimo, kazao je Jusko.

Predsjednik  Zajedničke  komisije  za europske integracije Parlamenta BiH Nikola Lovrinović istaknuo je da se u BiH teško postiže konsenzus, ali da napretka ipak ima.

Ipak su se stvari pomaknule, a bilo je sve zakočeno. Došli smo do odgovora na Upitnik Europske komisije i ovih dana se i to, nadam se, privodi kraju, dodao je Lovrinović.

Prisutnima se obratio i veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio koji je istaknuo da je BiH strateški partner njegove zemlje, kao i da će mnoštvo problema biti riješeno kada BiH postane članica Europske unije.

Osvrćući se na izgradnju Pelješkog mosta, hrvatski veleposlanik je kazao da će on biti izgrađen i da je to europski projekt, kojim EU želi povezati svoj teritorij.

Forum u Travniku: Za razvoj privrede nužno unaprijediti politički ambijent

Međutim, želja mi je da se stvore uvjeti da ne bude granica među našim zemljama. Kad budete dio EU, svi ovi problemi će se riješiti i neće biti problema ni sa granicama, ni sa komunikacijom, kazao je on.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Bruno Bojić ukazao je, među ostalim, da BiH ima dobar poslovni ambijent, ali da ge ne prati dobar politički ambijent i da, stoga, političari trebaju napraviti iskorak.

Među učesnicima  Foruma bio je i poduzetnik Suad Ećo koji je istaknuo da bh. poduzetnici ne mogu biznis razvijati lokalno, nego da im je nužan izlazak na europsko tržište.

-BiH ima potencijal za razvoj privrede, ali su nam nužne reforme i otvaranje tržišta. Treba nam i ozbiljna državna strategija za razvoj privrede, odnosno potpora institucija, kazao je Ećo.

Cilj Foruma za poslovno lobiranje, u organizaciji Europskog pokreta BiH, je otvoriti društveni dijalog o svim aktualnim pitanjima u BiH, a osobito o procesu europskih integracija.

Predsjednik Europskog pokreta u BiH Predrag Praštalo najavio je da će, u okviru nastavka obilježavanja “Dana i mjeseci Europe u BiH”, biti održane slične sesije širom BiH.