Iako su stigli prvi hladniji, jesenji dani, a na Vlašiću je nedavno zabilježen i prvi snijeg  jedna vikendica privlači pažnju posjetilaca svojim izgledom, a posebnom okućnicom  i cvijećem na balkonima. Jasmin Omerhodžić iz Travnika već godinama je poznat po izuzetno uređenom okolišu oko svoje vikendice na Vlašiću, a za to je i nagrađivan još 2008. godine.

-I sam sam bio iznenađen kada sam vidio kako je sve procvjetalo jer ipak jesen je. Kada sam krenuo sa uređenjem vikendice i okoliša moja ideja je bila da potaknem i druge ljude da učine napor i da ova naša planinska ljepotica izgleda ljepše. Sada kad prošetam na Babanovcu vidim da ima i ljepše uređenih vikendica od moje i to me raduje. – kazao nam je gospodin Jasmin Omerhodžić, vlasnik vikendice.

Ova vikendica izgrađena 1982. godine na Babanovcu na planini Vlašić. Za vrijeme rata potpuno je devastirana, a 1995. godine Jasmin je počeo sa obnovom. Uzor su mu bili planinski objekti okoje je vidio u Njemačkoj i Austriji i to iskustvo je iskoristio na Vlašiću.

Veći dio ovog objekta, a posebno unutrašnjost rađena je od prirodnih, ekoloških materijal bez upotrebe lakova. Posebna pažnja posvećena je okućnici i cvjetnjaku, te dekoraciji na balkonima. Primjer je ovo i odgovornog odnosa prema okolini i načina kako bi trebali izgledati planinski objekti na Vlašiću jer posljednjih godina mnogi su bili svjedoci gradnje objekata koji više priliče urbanim gradskim područjima.

Vlašić: Bajkovita kuća u cvijeću privlači pažnju prolaznika
Tekst objavljen 2008. godine u Dnevnom avazu

Prije desetak godina naš list objavio je reportažu o ovo prekrasnom planinskom objektu na Vlašiću pod naslovom „Vikendica kao sa Alpa“.

 

(Dnevni avaz/travnik-grad.info)