U amfiteatru Sveučilišta „VITEZ“ u Travniku održana je premijera kratkog filma u kojem se obrađuje tema zaštite djece i mladih od opasnih igara i igrica na internetu.  Režiju potpisuju prodekan FIT-a, doc.dr. Hadžib Salkić i Jakov Sušac, koji je i autor scenarija.

Predstavljen  kratki film #tagged, autora doc.dr. Hadžiba Salkića i Jakova Sušca

 

„Veliki broj djece masovno se uključuje na društvene mreže, istodobno nespremna suočiti se sa opasnostima koje vrebaju na internetu. Njegovo nekontrolirano korištenje opasnost je i za odrasle, a pogotovo za djecu. Ponavljam da je stalna kontrola i briga o djetetu  najbolja  prevencija, a time i zaštita od opasnosti koje vrebaju u virtualnom svijetu“, kazao je doc. dr. Hadžib Salkić, koji je iste večeri predstavio i  priručnik pod naslovom „Zaštita mladih od opasnih igara i igrica na internetu“.

 

Predstavljen  kratki film #tagged, autora doc.dr. Hadžiba Salkića i Jakova Sušca

Cilj priručnika je omogućiti učenicima i njihovim roditeljima, nastavnicima, kao i društvu u cijelosti, prikaz opasnosti na internetu, upoznavanje s aplikacijama, koje djeca i mladi koriste dovodeći se u opasnost, te  načine zaštite. Uz savjete kako otkriti i  pravovremeno reagirati na spomenute opasnosti, u priručniku se mogu pronaći i zakonski propisi koji tretiraju tu oblast.

Uz doc.dr. Hadžiba Salkića o ovoj temi je govorila i mr. Jasna Eminović, jedna od autorica priručnika, koja je naglasila kako se i kroz nastavne procese, u suradnji sa svim zaposlenima u obrazovnim ustanovama,  mogu provoditi programi prevencije nasilja na internetu i zaštite od opasnih igrica.

„Samo zajednički, kao tim, možemo raditi na tome da imamo zdravu društvenu zajednicu“, naglasila je mr. Jasna Eminović.

Predstavljeni priručnik za sada je tiskan u 30 primjeraka, a  uskoro će biti dostupan i u elektroničkoj verziji.