Revijom i defileom pasa autohtone pasmine tornjak, Travnik je danas pozdravio konačnu odluku da ova pasmina bude konačno priznata od strane Međunarodnog kinološkog saveza (FCI).  Na Generalnoj skupštini Međunarodnog kinološkog saveza (FCI) održanoj krajem prošle godine, u gradu  Lajpcigu u Njemačkoj, priznat je zvanično bosankohercegovačko – hrvatski pastirski pas, tornjak.

 

Povodom ovog zvaničnog priznanja tornjaka,  u organizaciji Zavičajnog muzeja Travnik  održana je  revija pasa i defile Bosanskom ulicom, a dodijeljene su i brojne zahvalnice uzgajivačima i pojedincima za poseban doprinos na očuvanju i promociji autohtone pasmine pasa tornjaka.

Održana revija i defile pasa „Travnik pozdravlja  tornjaka“

-Zavičajni muzej „ Travnik“ koji njeguje sve ono što je vezano i za kulturno i prirodno naslijeđe, a budući da je tornjak dio našeg biodiverziteta, da dominantno živi na Vašiću, odlučili smo napraviti jednu prigodnu reviju pasa da bismo skrenuli pažnju na tu činjenicu da je tornjak zaista biser ovog područja i da treba učiniti sve da ga brendiramo i sačuvamo. –  kazala je, ovom prilikom,  direktorica Zavičajnog muzeja „Travnik Fatima Maslić.

Iako je zvanično priznat kao bosankohercegovačko-hrvatski pas, autohtona pasmina tornjak, u najvećoj mjeri vezana je za plato planine Vlašić!