I ovog prvog maja članovi Muzičkog društva Travnik, Limena glazba,  probudili su svoje sugrađane tradicionalnom Prvomajskom budnicom  kao i proteklih nekoliko decenija. Krenuli su sa Kalibunara „Kod Iveka“ i nastavili do čaršije, Starog grada i dalje, ali ovaj puta u „novom travničkom Ćiri“! Aktivisti SDP-a , po običaju, dočekali su muzičare ispred svojih prostorija sa doručkom, toplim napitcima i crvenim karanfilima u Gornjoj čaršiji.

 

Najstariji duhački orkestar u Bosni i Hercegovini i jedan od simbola grada Travnika, ovog jutra nije marširao kao ranije, nego su se provozali u još jednom simbolu, novom  travničkom „Ćiri“. Limena glazba osnovana 1881. godine, a Travnik je dobio prugu 1893. godine.

Firma „Sejdić“ i još nekoliko zaljubljenika u Travnik i njegove ljepote odlučila je svima onima koji  posjete Travnik omogućiti ugodnu vožnju turističkim vozićem nazvanim Ćiro, po uzoru na voz koji je nekada prolazio kroz Travnika.

Limena glazba u „Ćiri“ budila Travničane

Originalna verzija restauriranog „Ćire“ danas je eksponat ispred Zavičajnog muzeja u Travniku,  a  „Novi Ćiro“ jutros je imao prvu promotivnu vožnju sa članovima Limene glazbe.

Mala promocija upriličena je pored Zavičajnog muzeja, tik uz legendarnu parnu lokomotivu, a nakon toga nastavljena je prvomajska budnica.

Limena glazba u „Ćiri“ budila Travničane

Novi Ćiro je opremljen najnovijom audio opremom te će putnici za vrijeme vožnje slušati i saznati sve o objektima i lokacijama na koje ih on odveze. Ova jedinstvena turistička atrakcija će saobraćati dvokratno, od 9 do 15 sati,  te od 19 do 22, 30 sati. Cijena vozne karte je 5 KM.

 

(izvor: travnik-grad.info)