U sklopu projekta “MOJA KOSA TVOJA KOSA” Mješovita srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Travnik organizuje akciju šišanja i doniranja kose u našoj školi za potrebe izrade perika za djecu oboljelu od raka. Organizatori pozivaju sve građane Srednjobosanskog kantona da se pridruže akciji.

 

Za one koji žele donirati kosu, bitna napomena je da mora biti čista, suha, hemijski netretirana i nefarbana te minimalno 30 cm duga (idealno je i duže).

U Bosni i Hercegovini, od malignih bolesti godišnje oboli oko 60 djece različitih uzrasta. Procenat izlječenja je oko 80 posto. Međutim, put do izlječenja je težak i bolan, a djeci, posebno djevojčicama, jedno od najtežih iskustava je gubitak kose. Kako navode u Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka“ dosad je izrađeno i uručeno 18 perika, a tri su trenutno u procesu izrade. Perike iz radionice Udruženja dostupne su potpuno besplatno svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u matičnu sredinu.

Mješovita srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Travnik u humanoj akciji

Akcija šišanja i doniranja kose za izradu perika djeci oboljeloj od raka najavljena je za ponedjeljak 11.06.2018.godine u prostorijama naše škole u vremenu od 09:00 do 13:00 sati.