U okviru nastavka realizacije aktivnosti projekta “Strategija za mlade Općine Travnik 2019-2022. godina”, Centar za edukaciju mladih je javnosti predstavio analizu rezultata istraživanja položaja mladih na području općine Travnik.

 

Istraživanje, koje je obuhvatilo 504 mlade osobe iz urbanih i ruralnih zajednica u općini Travnik, sprovedeno je tokom jula i augusta. Među ispitanicima je bio jednak omjer muškaraca i žena, uzrasta od 15 do 30 godina, te je cjelokupna zajednica dobila vrlo bitne informacije i jasnu sliku trenutnog stanja mladih u Travniku.

Između ostalog, analiza podataka je pokazala da je polovina od oko 11.000 mladih na području općine Travnik nezaposlena, svake godine je sve manje učenika, a veliki broj njih napušta školovanje, te da oko 70% mladih nije spremno zasnovati porodice i ući u bračne vode.

Ovo istraživanje je jedna od najvažnijih aktivnosti u izradi Strategije, jer će radne grupe, na osnovu njegovih rezultata, odrediti strateške ciljeve i pravce djelovanja, kao i preporuke za unapređenje položaja mladih u zajednici.

Centar za edukaciju mladih inicirao je kreiranje ovog vrlo bitnog dokumenta za općinu Tranvnik, kao organizacija koja se direktno bavi pitanjima mladih, te planski i strateški pristupa njihovom rješavanju, dok, s druge strane, kroz svoje aktivnosti i sprovodi veliki dio mjera navedenih u prošloj Strategiji. Vrlo važan partner ovog projekta je i Općina Travnik, koja je svojim ulaskom u projekat pokazala da želi unaprijediti položaj mladih, a istovremeno i prepoznala pravu organizaciju koja će, na osnovu iskustva, voditi proces u pravom smjeru.

Projekat “Strategija za mlade Općine Travnik 2019-2022. godina” implementira se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Europska unija, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).