Danas je u gradskoj areni „Husein Smajlović“ u Zenici održana svečana zajednička promocija završenika-diplomanata prvog i drugog ciklusa studija Univerziteta u Zenici (UNZE).

 

Na ovoj promociji predstavljena su četiri magistra nauka, 54 magistra struke i 452 diplomanta. Promocija je održana uokviru aktivnosti na obilježavanju Dana Univerziteta u Zenici.

Ovom prilikom rektor UNZE-a Damir Kukić uručio je 31 nagradu “”Povelja dekana” za najuspješnije studente osam fakulteta tog univerziteta, kao i tri nagrade “Povelja rektora”, a koje su dobili najbolji među njima.

Povelju rektora, za završetak studija u roku te s minimalnom prosječnom ocjenom devet, dobili su Dženana Smajić – Terzić, studentica II ciklusa studija Metalurškog fakulteta, Džejna Suljević, studentica II ciklusa Pravnog fakulteta i Enis Patković, student I ciklusa studija Islamsko-pedagoškog fakulteta.

 

Održana promocija diplomanata Univerziteta u Zenici
Priznanja naboljim studentima UNZE

 

-Ovo je prilika da se podsjetimo da sljedeće godine obilježavamo i 60 godina postojanja visokog obrazovanja u Zenici i regiji. Očigledno je da je UNZE izborio dignitet i referentnost u oblasti visokog obrazovanja u BiH, ali i šire. Svojim je djelovanjem opravdao napore i energiju uloženu u njegovo osnivanje i razvoj. To je jedan od prvih univerziteta u BiH koji je prošao inostranu evaluaciju i dobio pozitivnu ocjenu za djelovanje. To je ujedno i prvi javni univerzitet u FBiH koji je dobio akreditaciju za svoj rad – kazao je u u svom obraćanju rektor Kukić.

Održana promocija diplomanata Univerziteta u Zenici
Sa svečanosti u Zenici

 

-Diplomirala sam na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici kao najbolji student. Trenutno sam na master studiju. Svakako da namjeravam ostati u BiH i to preporučujem svim mladim ljudima da ostanu u našoj zemlji da se bore za nju. – kazala je diplomantica Mediha Karić.

-Upisao sam master na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici. Planiram ostati u našoj državi i apelujem na mlade da ostanu. Mi smo zemlja koja ima mnogo toga ponuditi i mnogo mladih obrazovanih i kvalitetnih ljudi koji mogu nešto da urade za ovu zemlju. Mladi treba da se bave stvarim iz struke,a ne iz politike. – rekao je diplomant Amir Muslimović.

 

UNZE, na kojem studira više od 5.000 studenata, danas čini osam fakulteta, Studentski centar kapaciteta 228 kreveta te Metalurški institut “Kemal Kapetanović”, a zapošljava više od 120 nastavnika i više od 300 saradnika.