„Nastavićemo pružati podršku ne samo učenicima iz Jajca, nego i bilo kom drugom učeniku ili učenici koji žele promjene koje vode ka boljoj budućnosti“, ističe Azra Keljalić, učenica i predsjednica Vijeća učenika Srednje strukovne škole „Jajce“, u svom govoru povodom primanja nagrade „Max van der Stoel“ za 2018. godinu, koji je, na ceremoniji u Hagu, održala danas u ime svih srednjoškolaca iz Jajca (Bosna i Hercegovina).

 

 

Obraćajući se pred više od 200 predstavnika vlada, organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija koje su prisustvovale ceremoniji dodjele nagrade u Hagu, Keljalić je objasnila kako su se studenti, protiveći se politikama djelovanja koje produbljuju etničke podjele  uspješno oduprjeli odluci vlasti da se uspostavi nova, na etničkoj osnovi podijeljena, škola u njihovoj općini tokom 2016. godine.

„Moralna satisfakcija za svakog učenika leži u činjenici da je njihove napore, rad i predanost prepoznao i nagradio stručni i nezavisni žiri. To mnogo znači i nama i mladima koje predstavljamo.“

Kenjalić je jedna od pet učenika i dva nastavnika, koji su doputovali iz Bosne i Hercegovine u Hag.

Govoreći u ime žirija, Visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine (HCNM), Lamberto Zannier, je naglasio: „Ova odluka nije tek simbolična. Ona je znak investicije koju bi međunarodna zajednica trebalo da uloži u nove naraštaje“.

Učenicima iz Jajca je ministar vanjskih poslova Holandije Stef Blok uručio uvjerenje o dodjeli nagrade. „Pomirenje – za neke, to je samo riječ od osam slova. Za ljude iz ratom razrušene države, to može biti nešto najteže na svijetu”, naveo je Blok u svom govoru.

„Ponosna sam na ove mlade ljude koji su rekli NE provedbi obrazovnog sistema pod nazivom „dvije škole pod jednim krovom“, koji je uspostavljen u određenim općinama  stvorenim nakon razarajućeg rata u našoj državi“, istakla je Mirsada Čolaković, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Holandiji. „Taj sistem je bio nametnut kao dio procesa pomirenja i u početku je bio, nažalost, prihvaćen kao pozitivan pristup, ali dvadeset godina kasnije je očigledno doveo do više etničkih podjela i neprihvatljive segregacije.“

Dodjelu nagrade koja nosi ime Maxa van der Stoela, u iznosu od 50.000 eura zajednički organizira Visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine i Ministarstvo vanjskih poslova Holandije od 2003. godine. Dodjeljuje se svake dvije godine osobi, grupi ili instituciji kao priznanje izvanrednih postignuća u cilju poboljšanja pozicije nacionalnih manjina u državama članicama OSCE-a.

 

(Misija OSCE BiH)