U ponedjeljak, 12. novembar 2018. u 19:00 sati Muzeju grada Zenica u povodu obljetnice 100 godina od izdanja prve knjige IVE ANDRIĆA „EX PONTO“ bit će upriličena Izložba „Iz progonstva, nakon 100 godina…“

 

 

Izložba Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića „Iz progonstva, nakon 100 godina…“ producirana je u povodu obljetnice 100 godina od izdanja prve knjige Ive Andrića „Ex Ponto“.

Zbirka poezije u prozi „Ex Ponto“ izišla je u Zagrebu krajem augusta 1918. godine, a nastajala je u prethodne četiri godine u pet gradova i sela Slovenije, BiH i Hrvatske.

Od aprila do jula 2018. godine u petodnevnoj umjetničko-muzeološkoj ekskurziji kreativni tim izložbe „Iz progonstva, nakon 100 godina…“  boravio je u mjestima u kojima Andrić stvara svoju prvu knjigu: Maribor, Ovčarevo, Zenica, Zagreb, Krapina. Slijedeći književnikove biografske tragove, tematski foto i video session priredili su glumac Matej Baškarad, fotografi Mirsad Mujanović i Mirko Adžaip, kustos Enes Škrgo.

Izložba je koncipirana kao reminiscenca grudobolnog poete koji nakon jednog stoljeća od progonstva posjećuje ista mjesta na kojima je pisao i pripremao za objavljivanje prvu stihozbirku.

Autor izložbe: Enes Škrgo

Promocija knjige „Ex Ponto“

Knjiga „Ex Ponto“ Ive Andrića u izdanju Zavičajnog muzeja Travnik sadrži, uz originalni tekst poezije u prozi, predgovor za prvo izdanje knjige iz 1918. godine koji je napisao Niko Bartulović, tekst o hronologiji nastanka prvog izdanja, esej Ivana Lovrenovića „Andrić i poezija“, izvode iz kritika i prikaza, bibliografiju izdanja, bibliografiju prevoda, bibliografiju kritika, prikaza i eseja.

Knjiga je objavljena uz podršku Župnog ureda Ovčarevo i GS-Print Travnik.

Promocija prigodne filatelističke koverte

Prigodna filatelistička koverta nastala je u saradnji Društva filatelista i kolekcionara Travnik i Zavičajnog muzeja Travnik, i predstavlja doprinos obiježavanju obljetnice.