U povodu obilježavanja 70 godina postojanja i uspješnog rada Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu  ispred zgrade Rekorata Univerziteta u Sarajevu zasađeno je šest stabala, od kojih su  dva primjerka grimiznog gloga (Crataegus oxyacantha L.cv.)-“Rubra plena”, koji će svojim ljubičasto-crvenim cvijetovima krasiti ulaz u zgradu Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

 

 

Stabla su zasadili prof.dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu,prof. dr. Mirza Dautbašić, dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i akademik Vladimir Beus, bivši dekan Šumarskog fakulteta u Sarajevu.

Rektor prof.dr.  Škrijelj je  upozorio na problem prekomjerne sječe šume u BiH, zbog čega sve više postajemo zemlja bez drveća, a imamo sve pretpostavke da budemo jedna zemlja sa puno zelenila u kome bi se čovjek osjećao ljepše.

„Ovo drveće koje smo zasadili danas ispred zgrade Rektorata UNSA i Pravnog fakulteta, u centru Sarajeva, jednog dana će nekim generacijama izgledati lijepo i uživat će gledajući ga.  Dekan Dautbašić je inicirao ovu sadnju sa akademikom Beusom i danas smo to realizirali. Željeli smo da hortikulturno oplemenimo zelenu površinu ispred zgrade Rektorata i učinimo ljepšim za neke buduće generacije“, kazao je rektor Škrijelj.

Dekan prof.dr. Dautbašić je naglasio da je jedan od ciljeva Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu uljepšati glavni grad BiH.

„To smo već učinili u parku kod Šumarskog fakulteta i dogovorili smo se da uljepšamo park i ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Sarajevu. Želim istaknuti da je neposredno po završetku rata, tadašnji dekan,akademik Vladimir Beus, zasadio dva stabla magnolije ispred zgrade Rektorata, koja su nažalost oštećena i otuđena i kada smo to vidjeli odlučili smo da danas zasadimo šest stabala i time damo doprinos uljepšavanju, ne samo prostora oko zgrade Rektorata, nego cijelog Sarajeva“, rekao je prof.dr. Dautbašić.

Ovo je jedna u nizu aktivnosti kojom Šumarski fakultet kao jedna od najstarijih visokoškolskih ustanova u BiH obilježava 70 godina uspješnog postojanja, rada i razvoja. Kao kruna svih aktivnosti tokom cijele godine, a u povodu obilježavanja ovog značajnog jubileja, 21. decembra 2018. godine, Šumarski fakultet u saradnji sa Ekonomskim fakultetom i Mašinskim fakultetom, organizirat će veliki forum o temi „Šumarstvo i prerada drveta u BiH – stanje i perspektive“, uz prisustvo vodećih stručnjaka iz oblasti šumarstva i prerade drveta iz regiona. Isti dan, u 19:30 u Narodnom pozorištu Sarajevo, bit će održana i Svečana akademija povodom ovog značajnog jubileja.