Ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko izjavio je juče u Travniku da, zahvaljujući usvajanju Transportne strategije BiH, danas na računu ima 2,7 milijardi maraka za izgradnju Koridora 5C.

 

Tokom panel diskusije  na 4. poslovnom forumu u Travniku, koji je danas  organizirao Evropski pokret u BiH, te Općina Travnik, SBK i Univerzitet u Travniku ministar ministar Jusko je kazao  da su ga evropski zvaničnici upozoravali da, bez usvajanja Transportne strategije i izgradnje mosta Svilaj, na koji se čekalo 6 godina, BiH neće dobiti sredstva, jer tako ni EU nema dokument na osnovu kojeg može pomagati BiH.

Održan 4. Poslovni forum u organizaciji Evropskog pokreta

– Tako je završena strategija za četrdesetak dana, zahvaljujući strategiji i radu Ministarstva, BiH na računu ima 2,7 milijardi KM za izgradnju Koridora 5C, započeta je izgradnja mosta Svilaj, već su radovi završeni 70 posto, radi se na aktiviranju Unsko-sanske pruge – naveo je Jusko.

Dr. Nihad Selimović, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Travnik naglasio je probleme u obrazovanju i problem odlaska mladih ljudi, te je istaknuo kako obrazovni sistem nije usklađen sa potrebama tržišta rada.

Održan 4. Poslovni forum u organizaciji Evropskog pokreta

Na 4. Poslovnom forumu govorilo se i „Strategiji razvoja Srednjbosanskog kantona“, „Nespojivosti CEFTA-e“ i taksi na Kosovu“, te  o„Miru i stabilnosti kao osnovnim preduslovima povoljnog poslovnog okruženja“.

-Naše iseljeništvo predstavlja značajan društveni i ekonomski resurs koji sa svojim doznakama učestvuje u bruto-društvenom proizvodu BiH između 10 do 15 posto. Pored toga, predstavlja i veliki ljudski i naučni potencijal, koji je dobro integriran u zemljama prijema, a čiji kapaciteti do sada nisu bili dovoljno prepoznati u BiH, izjavila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac na Četvrtom poslovnom forumu u Travniku koji je organizrao Evropski pokret u BiH.