Nakon što su krajem prošlog mjeseca SDA i HDZ BiH dogovorili raspodjelu ministarskih pozicija u Vladi SBK danas je Skupština SBK potvrdila novi sastav Vlade SBK. Za novu Vladu koju je predložio premijer Tahir Lendo (SDA) glasali su zastupnici SDA i stranaka okupljenih oko HNS-a, te jedan zastupnik Nezavisnog bloka.

 

Zastupnici Saveza za bolju budućnost (SBB) bili su suzdržani, a protiv su bili zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske fronte (DF).

 

Dvije vladajuće stranke SDA i HDZ BiH zadržale su isti raspored resora unutar Vlade, a to znači da SDA dobija premijersku i tri ministarske pozicije,a HDZ BiH pet ministarskih pozicija.

Kako je to ranije više puta potvrđeno na čelu Vlade SBK ostaje Tahir Lendo, a u  Vladi ostaje i Zoran Marković, aktuelni ministar  finansija koji bi u naredne četiri godine trebao biti u resoru pravosuđa i uprave, kao ministar iz reda srpskog naroda kojeg predlaže HDZ BiH!

Mirjana Plavčić, iz Busovače je ministrica finansija, Feliks Vidović iz Kreševa ostaje prvi čovjek MUP- a SBK. U resor obrazovanja dolazi Bojan Domić, predsjednik travničkom HDZ-a, a novi ministar zdravstva i socijalne politike bit će, Anto Matić iz Viteza.

Salkan Merdžanić ostaje ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a novi ministar privrede je dr. Nisvet Hrnjić iz Jajca, dok u resor prostornog uređenja i zaštite okoliša dolazi Amir Šečibović iz Bugojna.