Zavod za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona danas je obilježio 27. februar, Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Oko 200 travničkih osnovaca iz sedam škola provelo je aktivnosti kojim je obilježen ovaj datum. Obilježavanje 27. februara Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja započelo radionicom u Osnovnoj školi Travnik, a nastavljeno je šetnjom kroz grad i okupljanjme na Centralnom gradskom trgu.

 

 

Projekat koji je realizovao Zavod za javno zdravstvo SBK, podržali su Općina Travnik, Ministarstvo obrazovanja nauke, kulture i sporta SBK, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP SBK) , Centar za edukaciju mladih (CEM), Centar za mentalno zdravlje Travnik, Centar za socijalni rad i Udruženje za razvoj društva „Kap“.

U Travniku obilježen Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Dan ružičastih majica (Pink Shirts Day), također poznat i kao Dan borbe protiv vršnjačkog zlostavljanja (Anti-Bullying Day) je dan posvećen promociji borbu protiv vršnjačkog zlostavljanja koji se obilježava širom svijeta. Ime je dobio po inicijativi koju je 2007. pokrenula grupa aktivista u gradu Berwick u kanadskoj provinciji Nova Škotska nakon što je Chuck McNeill, učenik lokalne škole, zlostavljan od svojih kolega zato što je u školu došao odjeven u ružičastoj majici. Aktivisti su kupili 50 ružičastih majica i distribuirali ih njihovim vršnajcima. Sljedeće godine je provincijski premijer Rodney MacDonald, u znak sjećanja te događaje, proglasio drugi četvrtak u rujnu kao “Dan otpora nasilnicima”. Prije toga je 27. februar proglašen Danom borbe protiv zlostavljanja u Britanskoj Kolumbiji. Taj su primjer slijedile brojne druge zemlje.