Mažoret klub „Uskopljanke“  iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja osnovan je 2009 godine i od tada aktivno učestvuju na državnim i evropskim ntakmičenjima, te na turnejama širom Evrope. Okupljaju oko 50-ak članica u dobnim skupinama: seniori, juniori, kadeti i dječiji sastav “pačići”.

 

 

– Od osnutka nastupamo na državnim prvenstvima svake godine, gdje redovito osvajamo značajne nagrade, a plasmanom sa državnog prvenstva izborili smo i nastupe na evropska prvenstva  i razne evropske kupove. Do sada su naše članice posjetile evropske države kao Češku, Rumunjsku, Francusku, Makedoniju, Sloveniju, a već dva puta su imale priliku predstaviti svoj grad i državu na turneji u Francuskoj, u Parizi. Prošle godine su imale tu čast da u svome gradu organiziraju drzavno prvenstvo Nacionalnog mažoret saveza koje je proteklo više nego uspješno. – ističe Jadranka Zeko, predsjednica i voditeljica Mažoret kluba „Uskopljanke“.

Deset godina rada Mažoret kluba „Uskopljanke“

Iako dolaze iz malog sredine interes za mažoret ples je zadovoljavajući i dalje imaju dosta članica u svome klubu. Vježbaju u sportskoj dvorani osnovne škole, te u gradskoj sportskoj dvorani zavisno o slobodnim terminima.

 

-Trenutno se pripremaju za Kup neformacija ,u grupaciji ADA koja okuplja timove iz regije Slovenija, Hrvatska i BiH i ove godine će se takmičiti u konkurenciji timova iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Makedonije i Moldavije. – kaže nam voditeljica Jadranka Zeko.

 

(Dnevni avaz)