Bavljenje aerobikom poboljšava kondiciju i zdravlje!

Magistrica Jasenka Gerina: Aerobikom se može baviti svaka osoba, bez obzira na životnu dob!

Magistrica sporta i tjelesnog odgoja Jasenka Gerina već nekoliko godina se bavi aerobikom i uspješno vodi treninge aerobika u Vitezu. Aerobikom se počela baviti dok je studirala na Fakultetu sporta,  a poslije je trenirala i obučavala se redovno u Aerobik klubu „Fit Fun“ u Sarajevu.

-Aerobik je vrsta treninga koja kombinuje ritmičke aerobne vježbe sa vježbama istezanja i snage. Često ljudi miješaju aerobik i fitness. Razlika postoji, aerobik se radi u grupi uz prisustvo instruktora aerobika i uz muziku. Grupa ponavlja vježbe koje instruktor izvodi, dok se trening u fitnesu izvodi individualno prema svojim željama i ciljevima. – pojašnjava magistrica Gerina.

 

Ističe, kako je aerobik  dobar za poboljšanje kondicije, smanjenje potkožnog masnog tkiva, oblikovanje tijela i poboljšanje cjelokupnog zdravstvenog stanja, a preporučljiv za sve.

-Aerobikom se može baviti svaka osoba, bez obzira na životnu dob, ukoliko naravno nema nekih većih zdravstvenih smetnji. – podsjeća Jasenka Gerina.

U Vitezu, gdje radi, postoji dobar interes za treninge aerobika.

-Treninge u Vitezu održavam već pune četiri godine i moram reći da sam prezadovoljna.Treninzi se izvode u grupi do 20 članica. Trening traje sat vremena. Radimo aerobik mix trening sa dosta cardio vježbi, vježbi snage,  a na kraju svakako ide istezanje. Interes za aerobik je jako velik. Kada sam prije četiri godine  pokretala aerobik u Vitezu iskreno bila sam pomalo skeptik jer sredina je mala, a evo na kraju se ispostavilo da je ovo Vitezu zaista potrebno bilo. Moj aerobik klub broji dosta članica koje vode računa o svom zdravlju i izgledu i pozivam sve zainteteresovane koje žele da postanu dio tima slobodno da nam se pridruče. – poručuje Jasenka.

Za Dan općine Vitez magistrica Jasenka Gerina je organizovala trening na otvorena.