Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić učestvuje na Međunarodnoj investicijskoj konferenciji Zagreb Invest 2019, koja je privukla veliki broj stranih investitora, predstavnika industrije, trgovine i finansijskog sektora, te predstavnika vlasti zemalja regiona.

Direktor Milinić je na konferenciji govorio o mogućnostima ulaganja u BiH, atraktivnim sektorima i mogućnostima koje BiH nudi stranim investitorima, procesima koji se sprovode s ciljem reforme poslovnog ambijenta, te trendovima rasta stranih investicija u zemlji. Istakao je da Hrvatska zauzima drugo  mjesto na listi zemalja investitora u BiH s uloženih 1,182 milijardi eura, što predstavlja 17,2% od ukupnih investicija registriranih do sada. Veliki je broj hrvatskih kompanija koje uspješno posluju u BiH, a neke od njih su Atlantic grupa, Belupo, Vindi, Kraš, Dukat, Ina, i mnoge druge.

Na kraju izlaganja, direktor je pozvao prisutne investitore da ulažu u Bosnu i Hercegovinu, ističući da je FIPA glavna adresa u BiH za strane investitore koja pomaže investitorima da realiziraju svoju investiciju.

Predstavljeni su projekti BiH koji su izazvali veliki interes kod prisutnih investitora, koji su tražili dodatne informacije o poslovnom ambijentu za strane ulagače od nadležnih predstavnika.

Pored direktora FIPA-e, na konferenciji su prisustvovali i predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić, načelnik Općine Posušje Branko Bago, te direktorica Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu Mirna Jelčić.

 

(FIPA/foto:zagreb.hr)