Na lokaciji parkinga industrijske zone u Batuškom lugu u Gornjem Vakufu-Uskoplju, u četvrtak je fizički napadnut načelnik ovog grada Sead Čaušević.

 

Tim povodom, danas je iz njegovog kabineta upućeno saopćenje za javnost u kojem se navodi kako je, uz verbalno vrijeđanje, psovke i prijetnje smrću upotrebom drvenog predmeta dužine oko jedan metar, napad izvršio Salih Kasumović – Ikan.

Veće posljedice su izbjegnute, jer je napadača u njegovoj namjeri spriječio građevinski inspektor Husein Fale koji je bio skupa s načelnikom, te sugrađanin Saudin Trkić, na način da je pokušao smiriti Kasumovića.

Ovo je bio drugi napad na načelnika Čauševića od strane iste osobe na javnom mjestu, koji se desio prilikom obavljanja dužnosti u posljednjih godinu dana, čime je bila ugrožena njegova lična sigurnost.

Ovakvi postupci, zastrašivanja i napadi na opštinskog načelnika predstavljaju napad na institucije Opštine koje obavljaju svoje dužnosti u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, Srednjobosanskog kantona, Statutom opštine i drugim propisima u nadležnosti lokalne zajednice.

Zato od nadležnih policijskih i pravosudnih organa tražimo da se aktivno uključe i provedu sve zakonske radnje i postupke protiv imenovanog, kako bi spriječili dalje ugrožavanje sigurnosti institucija i građana Gornjeg Vakufa/Uskoplja, kao i neželjene posljedice do kojih bi moglo doći, navodi se saopćenju.