Filmska radionica “Viva škola filma 2018-2019.” održat će se u čitaonici “Gradske knjižnice” u Busovači od 28.05. do 30.05.2019. godine. Pokrovitelj je Ambasada Republike Indonezije u BiH, a suorganizator radionice je Fotoklub Busovača.

“VIVA ŠKOLA FILMA”
su: za mlade sudionike potpuno BESPLATNE! – filmske, teorijske i praktične radionice za sudionike od 13-25 godina, na kojima se kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju dokumentarni filmovi o sebi, svojoj okolini, događajima i problemima koji nastaju u toj interakciji. Teme proizlaze iz životnih situacija koje ih okružuju i njihove mašte.

ŠTO SE RADI NA RADIONICAMA?
Polaznici radionice kroz grupne zadatke stječu znanja iz filmskog jezika i osnova filmske pismenosti. Mladi uče tehnike kadriranja, pokreta kamere, sastavljanje filmske priče na osnovu napisane ili prepričane priče. Sudjeluju aktivno u izradi ideje i realizacije dokumentarnog filma.

Rezultat svake radionice je film koji sudionici sami proizvedu.

Svim polaznicima, (optimalan broj je od 10 do 20 po grupi), prikazuju se i razni primjeri, kako bi im se još više približila sama ideja dokumentarnog filma.
Trajanje radionice je tri dana po 6 sati.

„Viva škola filma“ u Busovači

1. DAN (teorijski dio)

Trajanje: 3 radna sata s pauzama.

Povijest filma, filmska estetika i dramaturgija, ideja – sinopsis, izrada odabranog scenarija, knjiga snimanja i izrada plana snimanja, distribucija i plasman filma na festivale. Odabir filmske ekipe (snimatelj, asistent snimatelja, redatelj, scenarista,montažer, tonski snimatelj, asistent tona, gafer, asistent rasvjete, organizator,spiker, klaper…) Odabir ekipe se vrši prema afinitetima mladih polaznika i njihovim željama.

2. DAN (praktični dio)

Trajanje 6 radnih sati s pauzama.

Izlazak na teren i početak snimanja filma, na osnovu prethodno izrađenog plana. Praktičan rad s profesionalnom Video – audio opremom, kojom polaznici sami rukuju uz nadzor predavača.

3. DAN (praktični dio)

Trajanje 6 radnih sati s pauzama.

Pregled snimljenog materijala, odabir i komponiranje muzike, snimanje naratora, montaža filma, postprodukcija.

Vrlo je važno naglasiti, da se za sve vrijeme praktične nastave obrađuju i teorijski segmenti i pravila, tj vrši se edukacija polaznika (rukovanje kamerom, snimanje, montaža…)

CILJ FILMSKE RADIONICE:

Cilj ovog projekta je razvoj kreativnosti i stjecanje filmske pismenosti koja je primjenjiva u svakodnevnom životu.

Očekivani rezultati ovog projekta su novi filmovi koje će polaznici radionice sami proizvesti, i s njima sudjelovati na VIVA FILM FESTIVALU.

Time ćemo kod njih razviti i osjećaj pripadnosti jer će odabrani autori biti gosti Festivala, gdje će imati priliku da se međusobno upoznaju, druže, razmjene iskustva s ciljem uklanjanja barijera i razlika bez obzira na nacionalnu pripadnost i vjeru. Pet najboljih će biti nagrađeni na samom VIVA FESTIVALU, video opremom Canon koju osigurava kompanija AVTERA – već tri godine partner ovog projekta, kao i kompanija Mekline.

Da je projekt aktualan i realan potvrđuju rezultati radionica protekle tri godine a 2017. godine: 20 Bh. gradova, proizvedeno je 22 kratka filma, u radionicama je sudjelovalo 294 mladih iz BiH. a 2018. 324 sudionika i 20 filmova iz 18 gradova.

Predviđeno je da “video radovi” budu kratki, autentični i originalni filmovi, koje bi distribuirali na filmske festivale širom svijeta, a emitira se i posebna tv emisija na BHRT – “Viva škola filma”

Domaćin ove radionice je: OSCE Bosna i Hercegovina!

Prijatelji radionica su: Avtera BH, VW, Porsche Bosna i Hercegovina, BHRT, Canon, Meklajn, DJi, Podravka, Lipa voda, i ostali.

Filmadžije iz Busovače spremajte ideje i scenario!  VWivamobil stiže i u Vaš grad!