Prva, potpuno u BiH proizvedena, jahta dužine 12 metara danas je ispraćena iz Viteza odakle ide na put za Njemačku gdje  bit će predstavljena na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu nautike koji se održava u njemačkom Hamburgu.

Ova luksuzna jahta duga je gotovo 12 metara i široka 4,4 metra, a visoka je 5,7 metara i ima četiri smještajna kapaciteta. Tu je veliki salon za deset osoba, četiri sobe za po dvije osobe s dva pomoćna ležaja, četiri kupatila i najprostraniji je brod u toj klasi trenutno u svijetu.

Međutim, proizvođač zbog ugovora sa organizatorima ne može otkrivati više detalja ,niti nacrte ovog proizvoda prije predstavljanja na sajmu u Hamburgu.

Brodogradilište je smješteno u Vitezu, a vođa  projekta u BiH je Denis Kraljević koji je u izjavi za medije naglasio da je ova jahta mini-hotel na moru, uz to ispunjava sve evropske norme te se radi o proizvodu koji će moći parirati svim evropskim proizvođačima, s tim da ima i brojne prednosti budući da je faktor sigurnosti stavljen u prvi plan.

Jahta napravljena u Vitezu danas putuje na Međunarodni sajam u Njemačkoj

Ovaj brod donosi luksuz visoke klase u nižu klasu i time se postavljaju novi standardi sigurnosti i luksuza.

-Gradimo novi brod ispočetka, a na sajmu u Hamburgu će se predstaviti brodovi koji se proizvode i po deset godina. To je naša najveća prednost jer znamo šta oni nude, a mi donosimo pet noviteta u tu klasu’. – kaže Kraljević.

Jahta napravljena u Vitezu danas putuje na Međunarodni sajam u Njemačkoj

Jahta koja odlazi iz BiH na ovaj sajam ima dizel i elektro motore, bit će to jedini brod u toj klasi koji ima hibridni pogon, te će ona na najbolji način na najzahtjevnijem sajmu u Evropi pokazati šta se u BiH može izraditi.

Vitez pravo mjesto za proizvodnju

U Vitezu se definitivno ovako nešto može graditi posebno imajući u vidu činjenicu da je ovaj bh. grad od prije poznat kao mjesto u kojem su brojne firme napravile međunarodni uspjeh. Brodogradilište, nadomak Viteza i u neposrednoj blizini Poslovnog centra PC – 96,  je u centru kooperanata potrebnih za izradu brodova. Kada se sve to uhoda planirano je da se godišnje proizvodi 25 brodova.