Proteklog vikenda u Travniku ispred Gimnazije okupili su se bivši maturanti kako bi obilježili 50 godina mature. Među njima je bio i IV-1 razred Učiteljske škole koji je vlasnik neobičnog rekorda bivše države.

 

U aprilu 1969. godine na nagradnom konkursu “Tko će više u Fiću” učestvovali su maturanti svih jugoslavenskih srednjih škola. Maturanti i maturantice IV-1 razreda Učiteljske škole tadašnjeg Srednjoškolskog centra u Travniku, pobjednili su u takmičenju koje je raspisala revija “Start”. Njima je uspjelo da poslije nekoliko treninga postave apsolutni jugoslavenski rekord: u Fiću, automobil marke Zastava, tip 750, ukrcalo se njih 26!

26 travničkih maturanata uguralo se u Fiću i osvojilo nagradu
Oborili rekord i zaradili ekskurziju

Pedeset godina kasnije ova generacija okupila se u Travniku.

– Za nagradu smo dobili novog Fiću kojeg smo poklonili profesoru čije vozilo smo koristili za obaranje rekorda. Prodajom starog Fiću osigurali smo sredstva za ekskurziju za cijeli razred. Svi smo besplatno išli na ekskurziju u Dubrovnik – kazala nam je Olga Bilać maturantica Učiteljske škole Travnik iz 1969. godine.

Na susret u Travnik stiglo tridesetak maturanata te generacije iz Njemačke, Srbije, Hrvatske i svih krajeva Bosne i Hercegovine kako bi se prisjetili školskih dana u Travniku i svog rekorda po kojem su bili poznati širom bivše države.

 

(avaz.ba)