Neformiranje vlasti, nakon Općih izbora u BiH, pogađa građane, te usporava i europski put BiH, izjavio je u ponedjeljak u Travniku šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, sudjelujući na debati o izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

 

Wigemark je kazao da je bitno ne zaustavljati neophodne aktivnosti i procese, u periodu dok se očekuje formiranje vlasti na federalnoj i državnoj razini.

– Najvažnije je da nema zaustavljanja i da se proces nastavlja. Dakle, slično kao kod vožnje bicikla, jer morate okretati pedale. Nisu toliko bitni ni kandidacijski status za članstvo u EU, ni otvaranje pregovora, koliko ta transformacija društva koja dolazi s procesom europskih integracija, a koja donosi napredak u borbi protiv korupcije, te poboljšanje infrastrukture, obrazovanja, pravosuđa itd. – kazao je novinarima.

Wigemark: Neformiranje vlasti pogađa građane i usporava evropski put BiH

Odgovarajući na pitanje građana, među kojima je i ono može li međunarodna zajednica preuzeti inicijativu kako bi bio ubrzan europski put BiH, Wigemark je kazao da potpora integracijama nije upitna, ali da do nužnih promjena mora doći u BiH.

– Ne možete postati dio EU ukoliko netko, umjesto vas, donosi odluke. One moraju biti donesene u ovoj zemlji, demokratskim procesom, uz uvažavanje svih procedura i zakona- naglasio je Wigemark.

Na debati je, među ostalim, rečeno da je proces pristupanja u EU spor i kompliciran proces, ali i da je EU budućnost zemalja regije.

Wigemark: Neformiranje vlasti pogađa građane i usporava evropski put BiH

– Austrija je postala članica EU 1995. godine i nikada nismo požalili. Vrlo na je bitno da to postanu i zemlje regije, jer to neće koristiti samo vama, nego će i za EU značiti mir i stabilnost – kazala je veleposlanica Austrije u BiH Ulrike Hartmann.

– Nadam se da ćemo vas jedan dan vidjeti kao članice EU. To je dug i kompliciran proces, ali je EU tu da vas podrži i siguran sam da ćete postati njen dio – istaknuo je veleposlanik Švedske Anders Hagelberg.

Na debati je bilo riječi i o iskustvima Hrvatske i Crne Gore, u procesu europskih integracija.

Javna debata o izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU, održana je u okviru projekta “PrEUzmi inicijativu”, koji je pokrenuo Ured specijalnog predstavnika Europske unije u BiH.