Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je poruku vjernicima povodom predstojećeg Kurban-bajrama. Bajramsku poruku reisu-l-uleme Kavazovića prenosimo u cijelosti:

 

Zahvalu upućujemo Allahu, Jedinom, Milostivom. Sve naše je u Njegovoj moći. Mir i spas neka je na Njegovog poslanika Muhammeda, na njegovu časnu porodicu, plemenite ashabe i sve dobre ljude.

S posebnim duhovnim ushićenjem dočekujemo deseti zul-hidže, prvi dan ovogodišnjeg Kurban-bajrama. U nedjelju 11. avgusta naša će se radost proširiti našim lijepim prostranstvima i veličanje Allaha će njima odjekivati.

Kurban-bajram nas podsjeća na Ibrahima, a.s., oca vjerovjesnika i lučonošu tevhida. On je utemeljitelj pravca i obnovitelj zavjeta oko kojeg se okupljaju Jevreji, kršćani i muslimani, koji u njemu i u njegovom životnom putu traže nadahnuće i uputu, ne samo za svoje živote nego i za budućnost velike ljudske porodice.

Ibrahim je utemeljio zajednicu vjernika i sa sinom Ismailom sagradio Kabu, koju ovih dana posjećuju milioni vjernika iz čitavog svijeta. Bila je to i ostala jednostavna građevina, koja je utočište sljedbenicima Ibrahimovog pravca iz čitavog svijeta. Skrivena daleko u unutrašnjosti okrutne arabijske pustinje, ona je postala duhovna oaza iz koje se ljudi napajaju hiljadama godina.

Kada je sagrađena, Kaba je stajala naspram piramida i kula Egipta i Babilona i njihovih moćnih vladara, vojski i civilizacija.

Neka to bude pouka nama u ovim danima hadža. Na naš svijet nemojmo gledati samo iz pozicije sile, moći i dominacije, nego ga gledajmo Ibrahimovim očima istinske vjere, nade, ljubavi i žudnje za pravdom.

Neka to bude opomena i današnjim silnicima, koji veličaju zlo i nepravdu, zaneseni golom silom koju trenutno imaju. Budućnost pripada istinoljubivima i onima koji čvrsto vjeruju u Božiju pravdu. Bog je na njihovoj strani i On će ih pomoći, kao što je pomogao Ibrahima, a.s., i njegove potomke.

Braćo i sestre.

Radost Bajrama podijelite sa svojim komšijama, duhovnim potomcima Ibrahima, i sa svim ljudima. Ne dopustite zlim ljudima da naruše vašu vjeru u ljude.

Dostojanstveno, kako priliči muslimanima, obilježite ovaj veliki blagdan: ne zaboravite svoju rodbinu, prijatelje i komšije, a posebno ne one kojima je naša pomoć potrebna. Slijedite Ibrahima, prinoseći kurban i njime počastite svoju porodicu, komšije i siromahe.

Bajram čestitam našoj braći u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i u našoj dijaspori, te svim muslimanima i muslimankama u svijetu.

Bajram šerif mubarek olsun!

 

(Islamska zajednica BiH)