Neposredno poslije Općih izbora u oktobru prošle godine Grad Zenica uputio je inicijativu da se tamo gdje je to moguće uvede sistem elektronskog glasanja već na narednim Lokalnim izborima koji se u BiH održavaju naredne godine. Pozitivno mišljenje o ovoj inicijativi dala je Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

 

-Da Grad Zenica obezbijedi sve što je potrebno da donira Centralnoj izbornoj komisiji, da Zenica bude pilot-projekat. Ovo želimo iz sljedećeg razloga – pogledajte ljude poslije izbora. Glasali su za jedno, a rezultati pokažu drugo. Ovo je jedini način da ljudi budu sretni i zadovoljni, da izaberu koga hoće, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

BHT1 izvještva da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine još uvijek nije ponudila mišljenje o ovoj inicijativi, kao ni viši nivoi vlasti u BiH, koji bi morali usaglasati postojeće i donijeti nove zakonske propise.

U Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini podsjećaju da su sa Centralnom izbornom komisijom potpisali sporazum o angažmanu EU stručnjaka na unapređenju samog izbornog procesa u BiH. Cilj ovog projekta, koji uključuje i uvođenje sistema elektronskog glasanja, je da domaće vlasti uz podršku Evropske unije dođu do najoptimalnijeg rješenja u ovoj oblasti.

 

(Patria/BHT1)