Nakon prve uspješne prošlogodišnje međunarodne sportsko-turističke manifestacije „Brdsko-biciklistički maraton  „XCM Vlašić 2019“ , organizatori druge utrke koja će se održati 7.septembra 2019. godine na Vlašiću,  ističu da su pripreme uveliko u toku.

 

Također, naglašavaju da vlada ogromno interesovanje za ovim brdsko-biciklističkim maratonom koji će i ove godine, vjeruju, okupiti brojne rekreativce, ali i najpoznatije i najbolje bicikliste iz BiH  i regije.  Prema posljednjim informacijama, trenutno je prijavljeno preko 130 učesnika, ali naglašavaju da očekuju da će ih biti još puno više.

XC (Cross country) maraton – „XCM Vlašić“ se sastoji od dvije staze koje su dobile simbolične nazive po uzoru na prepoznatljive travničke porcije ćevapa : „mala“ (36 km), „velika“ (75 km), te je ova vožnja ujedno i idealna prlika da se najatraktivniji predjeli planinske ljepotice Vlašić dožive na jedan drugačiji način.

Predsjednik Organizacionog odbora „XCM Vlašić 2019“, Marin Nakić je kazao da je utrka rekreativnog karaktera, te da se svi mogu takmičiti bez obzira imali licencu ili ne, s time da je prilagođena sportašima i rekreativcima koji u ovisnosti na vlastitu spremnost i vještine mogu izabrati jednu od dvije ponuđene staze.

-Oni koji voze ovakvu vrstu utrke po prvi put mogu ležernije pristupiti utrci, a oni spremniji mogu pokazati svoju izdržljivost i kondiciju na dužoj relaciji ali i uživati i vidjeti puno više, te sasvim sigurno doživjeti nezaboravno iskustvo,  istaknuo je Nakić.

Biciklistički klub „Tempo“ u saradnji sa Turističkom zajednicom Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna na ovaj način želi afirmisati Srednju Bosnu kao idealnu turističku biciklističku destinaciju, te popularizirati potencijale zastupljenje na ovom području za bavljenje biciklističkim turizmom.

Pored veoma atraktivnog nagradnog fonda u okviru kojeg će biti dodijeljene brojne nagrade u dvije kategorije, organizatori su obezbijedili svim učesnicima ručak poslije utrke, te zahvaljujući brojnim sponzorima i zanimljiv i korisan startni paket.
-Ovo nije samo utrka, ovo je događaj koji okuplja sve zaljubljenike u prirodu, biciklizam i  avanturizam, ali i u dobro druženje, uz hranu i piće, naglasio je Nakić te pozvao sve one koji žele da se što prije prijave.

Ukoliko već niste, prjaviti se možete online i na  OVDJE. https://xcmvlasic.com/registracija/