Danom otvorenih vrata u Memorijalnom muzeju Rodna kuća Ive Andrića, te svečanim otvaranjem u srijedu 9. oktobra/listopada počinje tradicionalna manifestacija „Andrićevi dani“ u znak sjećanja na Travničanina, književnog nobelovca Ivu Andrića.

 

Prvog dana manifestacije na kon svečanog otvaranja u prostorima memorijalnog muzeja rodna kuća Ive Andrića u 19 sati uslijedit premijera pozorišne predstave pod nazivom „Grad, u gradu čaša, u čaši slon“ u produkciji Centra za kulturu općine Travnik. Režiser i scenarista predstave je mr. Taik Ganić.

Prve večeri u  20 sati u Zavičajnom muzeju Travnik bit će upriličena izložba slika i asamblaža Edina Numankadića iz ciklusa Slike/Zapisi i Kutije, a na BHT će u 21 sat biti prikazana dokumentarno-igrani film pod nazivom „Mrka ljepota“ rađen prema scenariju Nenada Pejića, u režiji Faruka Sokolovića i u produkciji Mebius Filma.

U četvrtak 10. oktobra/listopada u 14 sati u  Gradskoj biblioteci u Travnik bit će upriličena promocija knjige „Pišem ti bosančicom“, a promotorica je Amra Zulfikarpašić. Isti dan u 15 sati Gradska biblioteka za najmlađe priređuje radionicu  „Bosančica za djecu“, a promotorica je dizajnerica Mila Melank.

Organizatori manifestacije su: Gradska biblioteka Travnik, Zavičajni muzej Travnik, Centar za kulturu općine Travnik, Hrvatski kulturni centar Nova Bila, Hrvatsko kazalište Travnik, KŠC “Petar Barbarić”, HKD “Napredak”  – podružnica Travnik. Tokom mjesec dana trajanja manifestacije ljubitelji kulture i umjetnosti imatće priliku da prate preko 30 različitih sadržaja, od promocija knjiga, preko izložbi, koncerata i teatarskih predstava.

Manifestaciju su finansijski podržali Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, Općina Travnik i načelnik Admir Hadžiermić, te Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH.

Manifestacija završava 9. novembra/studenog 2019. godine.