Institut Yunus Emre ove godine obilježava 10 godina rada u Bosni i Hercegovini. U okviru aktivnosti obilježavanja prve decenije rada u našoj zemlji 17. oktobra/listopada 2019. godine sa početkom u 20,00 sati bit će upriličen koncert jednog od najpoznatijih svjetskih kompozitora mistične muzike Omera Faruka Tekbileka u sarajevskoj VIjećnici.

 

Tekbilek je turski kompozitor sa adresom u Sjedinjenim Američkim Državama, sa prepoznatljivim muzičkim stilom, inspiriranim tradicionalnom sufijskom muzikom. Ovaj koncert predstavlja svojevrstan vrhunac obilježavanja decenije rada Instituta Yunus Emre u našoj zemlji.

Institut Yunus Emre je osnovan 17. oktobra/listopada 2009. godine u cilju promocije Turske, turskog jezika, historije, kulture i umjetnosti. Prvi kulturni centar otvoren je u Sarajevu, a Institut aktivno radi i u centrima u Mostaru i Fojnici.

„Vjerujemo da smo provedenim aktivnostima Instituta Yunus Emre u proteklih 10 godina uspjeli dodatno ojačati kulturne, umjetničke i prijateljske veze između dvije zemlje, povezati ljude, projekte, institucije. Od osnivanja do danas realiziran je veliki broj aktivnosti kako na polju podučavanja turskog jezika, tako i na polju umjetnosti i kulture. Jedan od naših najznačajnijih projekata je „Moj izbor je turski“ koji se realizira u BiH, a naporima našeg Instituta sličan projekt se provodi u Turskoj na polju izučavanja bosanskog jezika, koji se izučava kao izborni strani jezik u školama. Pored toga, organizirani su kursevi za djecu, konverzacijski klubovi i radionice prevođenja. Svojim radom smo doprinijeli na polju kulturne interakcije kroz Ljetnu školu kinematografije, Ljetnu školu arheologije i Ljetnu školu za turkologe. Također, organiziramo razgovore o kulturi sa istaknutim ličnostima, konferencije, simpozije, projekcije filmova, pozorišne predstave, koncerte, promocije knjiga, izložbe te mnoge druge kulturne i umjetničke aktivnosti“, kaže  Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu.

 

Realizacija projekta „Moj izbor je turski“ je započela u školskoj 2011/2012 godini, a do danas je turski jezik u svojim školama imalo priliku učiti oko 15.000 učenika. U okviru projekta organiziraju se turniri u fudbalu i odbojci i druga takmičenja. Institut aktivno radi na „bratimljenju škola“u okviru ovog projekta pa je oko 5000 učenika i nastavnika iz BiH i Republike Turske je imalo priliku posjetiti svoju bratsku školu.

Osim u kulturnim centrima u Sarajevu, Mostaru i Fojnici, Institut organizira kurseve turskog jezika u gradovima širom BiH. Najuspješniji učenici koji pohađaju kurs, imaju priliku  učestvovati u radu Ljetne škole turskog jezika koja se svake godine organizira u julu/srpnju.

Pored toga, Institut punih sedam godina organizira Dječiji festival, uz učešće nekoliko hiljada učenika kako bi se povećala njihova motivacija. Na do sada organiziranim dječijim festivalima učešće su uzeli brojni poznati umjetnici iz BiH i Turske.

Osim u BiH Institut Yunus Emre ima 58 kulturnih centara u 48 zemalja te 145 predstavništava u 63 zemlje svijeta.