U povodu 9.decembra – Međunarodnog dana borbe protiv korupcije Općina Travnik realizovala je niz aktivnosti, a danas je održana i  panel diskusija na temu korupcije.

 

 

-Općina Travnik kao veoma značajnu aktivnost ističe prevenciju koruptivnih radnji zbog čega je, upravo s ciljem suzbijanja korupcije, kao prva na području Srednjobosanskog kantona, formirala radni tim i izradila dvogodišnji Akcioni plan za sprečavanje i prevenciju korupcije u Općini Travnik.- saopćeno je iz Općine Travnik.

Opcina_Travnik_panel

Panelisti su bili Admir Hadžiemrić, načelnik Općine Travnik,Aida Daul, koordinatorica Općinskog tima za borbu protiv korupcije, Silva Belegić Perčinlić, sutkinja  Općinskog sudu Travnik, Dragan Popović, zamjenik glavnog kantonalnog tužioca, Semir Mujkić, bh novinar višestruko nagrađivan za tekstove o korupciji i doc. dr. Adnan Pirić, professor na  Sveučilištu/Univerzitetu  „Vitez“ u Travniku.

Ovogodišnji partneri Općine u obilježavanju sedmice protiv korupcije su MSŠ „Travnik“ i Sveučilište „Vitez“ u Travniku.

Također, MSŠ „Travnik“ je provela takmičenje u literarnim radovima na temu „Pokloni pričaju“, te su učenicima najbolje ocijenjenih radova uručene simbolične nagrade. Nagrade za najbolje literarne radove su dobile: Dženita Strukan, Melisa Žutić i Selma Kopčić.

 

MUP SBK  realizovao kampanju “Borba protiv korupcije”

 

Danas je u Travniku realizovana kampanja pod nazivom”Borba protiv korupcije” koju Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona realizuje u saradnji sa ICITAP-om (Investigative Training Assistance Program), koja ima za cilj podizanje svijesti građana o borbi protiv  krivičnih djela iz ove oblasti.

Općina Travnik i MUP SBK obilježili Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Ukoliko građani imaju saznanja o navedenim djelima to mogu prijaviti, kao i sve druge nezakonite radnje, u najbližu policijsku stanicu  pozivom na besplatni broj telefona 122, lično ili putem pošte.

U slučaju kada postoje osnovi sumnje da je počinjeno koruptivno krivično djelo, službenici policije poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje na dokumentovanju i dokazivanju takvog djela, nakon čega slijedi podnošenje izvještaja nadležnom tužilaštvu.