Namjenska industrija Republike Hrvatske predstavila je danas u Sarajevu naoružanje i vojnu opremu, u skladu s planom bilateralne saradnje ministarstava odbrane dviju zemalja, izvještava FENA.

Pomoćnik ministrice odbrane BiH za nabavku i logistiku Borislav Jezeraškić istakao je da današnja prezentacija predstavlja rijetku priliku za upoznavanje s hrvatskom vojnom industrijom, ali i dobar poticaj za nastavak postojeće saradnje.Podsjetio je i da su prošle sedmice predstavnici bh. namjenske industrije u pratnji Privredne komore FBiH predstavili svoje proizvode u Zagrebu.

“Ovo je važan sektor u kojem postoji potencijal za daljnju saradnju i zajednički nastup na trećim tržištima, a sve u svrhu bolje opremljenosti Oružanih snaga BiH”, rekao je Jezeraškić.

Pomoćnik ministra odbrane Hrvatske Roman Mikulić istakao je da Ministarstvo odbrane RH snažno stoji iza vojne industrije jer je neraskidiva veza između proizvodnje naoružanja i vojne opreme i Hrvatske vojske.

“U budućnosti ćemo jačati saradnju dvaju ministarstava i vojski kako bi bili što spremniji odgovoriti na sve izazove koji su pred nama”, naglasio je Mikulić.

Ambasador Hrvatske u BiH Ivan Sabolić naveo je da njegova zemlja razvija snažnu odbrambenu industriju s godišnjom proizvodnjom u vrijednosti 200 miliona eura, koja prati moderne tehnologije.

Dodao je da je ta industrija pokazala svoju inovativnost i da se njeni proizvodi koriste u IT sektoru, te u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.