„Najbolje je ipak pustiti čovjeka da priča slobodno“ naziv je književno-filmske večeri kojom je večeras u Travniku   obilježena 65. godišnjica objavljivanja romana “Prokleta avlija” i godišnjica dodjele Nobelove nagrade književniku Ivi Andriću.

 

Na početku književno – filmske večeri prisutnima se obratila je Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja, te iznijela i stav uz vezan uz aktuelnu dodjelu Nobe,ove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu.

-Peter Handke može se nekome sviđati ili ne sviđati, ali ova odluka Švedske akademije devalvirala je jednu vrijednu nagradu. – kazala je direktorica Maslić.

Večeras u Travniku obilježena godišnjica dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću

Zavičajni muzej Travnik, odnosno Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića svake godine programskim aktivnostima obilježava 10. decembar kao datum kada je 1961. godine dodijeljena Nobelova nagrada za književnost Ivi Andriću.

Kustos Memorijalnog muzeja rodna kuća Ive Andrića, Enes Škrgo, istaknuo je činjenicu “kako je Ivo Andrić dio novčanih sredstava za dobijenih od Nobelove nagrade darovao za razvoj bibliotečke djelatnosti u tadašnjoj SR BiH, pa zbog toga zaslužio da ga se bar jednom u godini prisjetimo.”