Sarajevo je jutros ponovo na listi top pet najzagađenijih glavnih gradova svijeta, navodi AirVisual, jedna od vodećih svjetskih stranica za sakupljanje podataka o koncentraciji štetnih materija u urbanim sredinama, izvjestava Klix.ba.

Sarajevo je jutros ponovo na listi top pet najzagađenijih glavnih gradova svijeta, navodi AirVisual, jedna od vodećih svjetskih stranica za sakupljanje podataka o koncentraciji štetnih materija u urbanim sredinama.

Kako stvari stoje, jutros u 7:20 sati Sarajevo je bilo drugi najzagađeniji grad sa koeficijentom od 251, dok je na prvom mjestu bio Kabul sa koeficijentom 260.

Mjerne stanice u gradu pokazuju različite vrijednosti pa je tako najčišći zrak, kao po pravilu, u naseljima Bistrik i Bjelave gdje je koeficijent zagađenosti zanemariv, a slična kvaliteta zraka je na Baščaršiiji kod Vijećnice.

Na Otoci je koeficijent 98 što predstavlja srednje zagađen zrak, a na Skenderiji on je 250 – vrlo nezdrav.

Na sreću, prema predviđanjima AirVisuala, već od sutra pa do kraja sedmice glavni grad BiH može očekivati pročišćenje zraka i podizanje njegove kvalitete na prihvatljiv nivo.Što se tiče regije, Beograd je 14. najzagađeniji grad, dok je Priština na 24., a Skoplje na 26. mjestu.