Više osumnjičenih za sudjelovanje na stranim ratištima, bivših stanovnika takozvane Islamske države, stiglo je danas u Sarajevo, potvrdilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

 

Iz Tužilaštva je saopšteno da se ove osobe, koje su pod istragom zbog kaznenih djela organizovanja terorističke skupine, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam, nalaze u pritvoru.

U proteklim danima, Tužilaštvo BiH je u suradnji sa drugim državnim institucijama i Vladom Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadom SAD-a u Sarajevu, provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transferom više osoba – državljana BiH koji su učestvovali u sukobima na stranim ratištima u Siriji, a protiv kojih Tužiteljstvo BiH provodi istrage zbog kaznenih djela organiziranje terorističke grupe i protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u vezi sa kaznenim djelom terorizam, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Za nekim od ovih osoba raspisana je međunarodna potjernica po naredbi Suda BiH, saopšteno je iz Tužilaštva dok je iz Ministarstva sigurnosti potvrđeno da je stiglo sedam muškaraca.

Iz Ministarstva sigurnosti je saopšteno da je na Međunarodni aerodrom Sarajevo stiglo šest žena i 12 djece, “koji su po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo prošli odgovarajuće provjere od strane Granične policije BiH, pružena im je neophodna pomoć, a nakon toga su transportovani u prihvatni centar zbog daljih pregleda i pružanja medicinske pomoći”.

U sirijskim kampovima i dalje se nalaze desetine državljana BiH, među kojima je najveći broj djece. Mektić je početkom novembra izjavio da vjeruje da 260 građana BiH boravi u kampovima u Siriji. Ministarstvo sigurnosti vjeruje da je u Siriji, prije prvog organizovanog povratka bivših stanovnika takozvane Islamske države, bilo 45 muškaraca i 55 žena.

Dosad je Državni sud osudio 25 muškaraca – na ukupno 47 godina i dva mjeseca zatvora – zbog odlaska na ratišta u Siriji, pokušaja odlaska ili regrutovanja drugih osoba za tu svrhu.

 

(BIRN)