Upravo su objavljeni najnoviji podaci Centralne Banke BiH o direktnim stranim investicijama, koji u potpunosti potvrđuju ranije najave direktora FIPA Gordana Milinića da će 2019. godina biti rekordna po direktnim stranim investicijama u Bosni i Hercegovini i da postoje realne šanse da se dostigne magična suma od milijardu maraka.

 

 

Svi napori FIPA, intenziviranje direktnih kontakata sa potencijalnim stranim investitorima, učešće na velikom broju investicionh konferencija, organizovanje većeg broja  investicionih skupova u saradnji sa diplomatsko-konzularnom mrežom BiH i niz raznih promotivnih ativnosti FIPA davali su indikatore da će 2019. godina  biti  najuspješnija za BiH u oblasti direktnih stranih ivesticija, saopćeno je iz FIPA-e.

Naime, u prvih 9 mjeseci ove godine prema podacima CB BiH realizovano je 861,1 miliona KM  direktnih stranih investicija u BiH, što je već nadmašilo iznose investicija u prošloj i pretprošloj godini, koje su  sa oko 800 miliona KM takođe bile rekordne u posljednjih desetak godina. Inače, posljednje tri godine su najjače po investicijama od velike ekonomske krize 2008. godine i nagovještavaju bolje dane za investicije u BiH.

U odnosu na isti  period prošle godine povećanje iznosi oko 29%, što, kad se uzme u obzir da je potrebno proknjižiti još investicije za posljednja 3 mjeseca 2019. godine daje realne šanse da se iznos DSI u Bosni i Hercegovini popenje na milijardu KM.