Danas je u Travniku održana je 1. sjednica Organizacionog odbora manifestacije  “Izbora najboljeg sportiste Kantona za 2019. godinu ” koja će biti održana u Travniku 21. februara 2020. godine sa početkom u 19,00 sati u velikoj sali JU “Centar za kulturu općine Travnik”.

 

Članovima Organizacionog odbora obratio se načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić u svojstvu domaćina i potpredsjednika manifestacije, te istaknuo da  je “Izbor najboljeg sportiste Kantona” izuzetno važan događaj za Općinu Travnik kao i Kanton i da je važna koordinacija između svih institucija na nivou Kantona. Načelnik Hadžiemrić, ovu priliku iskoristio je da istakne da je Travnik uvijek bio rasadnik sportskih talenata i da je travničanka Larisa Cerić učesnica Ljetnjih olimpijskih igara u Tokiu 2020. godine koja je svoje prve sportske korake započela u JK ” Travnik “.

Prisutnima se obratio predsjednik Sportskog saveza SBK/KSB Mirsad Ibrišimbegović  zahvalio se članicama Saveza na podršci i Ministarstvu obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta ,  na podršci i  Općini Travnik na domaćinstvu,  te istaknuo da bez podrše cjelokupne društvene zajednice ova manifestacija u ovako teškoj ekonomsko-finansijkoj situaciji ne bila ni održana.

 

Izdvajanja za sport

 

Pomoćnik ministra za kulturu, sport i informisanje Nusret Baručija obratio se prisutnima i zahvalio se Općini Travnik na domaćinstvu, kao i dobroj saradnji Sportskog saveza SBK/KSB sa resornim ministarstvom i Odjelom za kulturu, sport i informisanje i izrazio želju da u narednom periodu ova saradnja bude još plodonosnija.

Budžetom SBK/KSB za 2020. godinu grant sporta planiran je u iznosu od 900.000 KM, a u okviru planiranih sredstava značajna je stavka izdaci za kapitalne investije u oblasti sporta što pomoćnik ministra smatra da se stavraju sve bolji i bolji uslovi za razvoj sporta na našem Kantonu. Također, Nusret Baručija istaknuo je da je pred Žirijem Izbora najboljeg sportsite za 2019. godinu” izuzetno težak zadatak obzirom da na SBK/KSB trenutno imamo šest premijerligaša, da u 2019. godini imao uspjeha u pojedinačnim sportovima i da će konkurencija u svim kategorijama biti izuzetno jaka što je dokaz da sport na našem Kantonu u usponu.

 

Najteži i najdgovorniji zadatak pripada članovima Žirija “Izbora najboljeg sportsite Kantona za 2019. godinu” koji imaju zadatak da izaberu najbolje među najboljima i da u 22 kategorije proglase pobjednike. Kao i prethodnih godina  izbor će se vršiti u skladu sa Pravilima za izbor sportista i sportskih ekipa SBK/KSB.

Jednoglasnom odlukom prisutnih izabran je Žiri ” Izbora najboljeg sportsite Kantona za 2019. godinu ” u  sastavu: Adin Brajić, predsjednik, Općina Travnik istaknuti sportski radnik Kantona, Ivan Frljić, Nogometni savez SBK/KSB potpredsjednik, Nusret Baručija, resorno ministarstvo, Mulo Hadžić, Sportski savez općine Donji Vakuf, Enes Krajišnik, Sportski savez općine Novi Travnik, Dženan Mahmutbegović,  Sportski savez općine Bugojno i Zdenko Malinar, Općina Gornji Vakuf-Uskoplje članovi.

 

Manifestacija ” Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2019. godinu ” održat će se 21. februara 2020. godine sa početkom u 19,00 sati u JU ” Centar za kulturu općine Travnik ” uz bogat kulturno-zabavni program pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta a generalni sponzor manifestacije No 1 brend koji osvaja.