Simboličnim pritiskom na gumb, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara svečano je pokrenuo proizvodnju u novoj punionici Sarajevskog kiseljaka u Kreševu, zajedno s predsjednikom Vlade SKB Tahirom Lendom, načelnikom općine Kreševo Renatom Pejakom, direktorom Sarajevskog kiseljaka Davorom Čičićem,  glavnim izvršnim direktorom Fortenova grupe Fabrisom Peruškom i dugogodišnjim predsjednikom Uprave Sarajevski kiseljak d.o.o Tomislavom Sliškovićem.

 

-Čast je i zadovoljstvo biti danas ovdje na ovom mjestu gdje se obilježava svečani događaj izgradnje ove tvornice i nadam se uspješan početak proizvodnje u ovoj tvornici. Zasigurno je ovo primjer uspješno riješenih problema i dobar primjer sinergije jednog velikog poduzeća i svih razina vlasti. U mnoštvu nekih informacija koje nisu toliko pozitivne, mislim da ovu treba maksimalno eksploatirati kako bismo BiH osjećali ljepšom i boljom. Kreševo prednjači po tvornicama i primjer je uspješne lokalne samouprave. Ovo je jak signal da nas obuzme nada da u ovoj prelijepoj državi možete lijepo živjeti i biti uspješni. Ovaj projekt nije važan samo za Sarajevski kiseljak, već i za općinu Kreševo, Županiju Središnja Bosna, pa i za Federaciju BiH, jer od ovog projekta će imati koristi uposlenici, ali i država. Čestitam svima koji su osmislili ovaj projekt, koji su organizirali i osigurali donacije i vjerujem da je bilo i određenih poteškoća i izazova koje su uspješno prevazišli. – kazao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u prigodnom obraćanju nazočnima.

U Kreševu svečano otvorena nova punionica Sarajevskog kiseljaka vrijedna 20 miliona KM

Projekt gradnje i stavljanje u pogon nove tvornice na površini od 30.000 m² znatno će povećati proizvodne kapacitete Sarajevskog kiseljaka, a vrijednost ove investicije je oko 20 miliona KM. Riječ je o najvećoj strateškoj investiciji Sarajevskog kiseljaka.

S početkom rada punionice planirano je zapošljavanje 30 radnika koji će proći posebnu obuku za rad na novim proizvodnim linijama. Ujedno, s popunjavanjem proizvodnih kapaciteta otvarat će se i nova radna mjesta. S novom tvornicom, Sarajevski kiseljak ulazi u proizvodnju nove kategorije proizvoda, negazirane prirodne mineralne vode i sokova. Proizvodi s linije u Kreševu bit će namijenjeni kako domaćem tako i inostranim tržištima.

-Ova strateška investicija je početak novoga razdoblja za Sarajevski kiseljak i predstavlja veliki iskorak u strateškom pozicioniranju tvrtku na tržištu. U prošloj godini smo u dosadašnjim postrojenjima proizveli više od 120 milijuna litara vode i osvježavajućih bezalkoholnih pića, a brendovi Sarajevskog kiseljaka i Jamnice već sad dominiraju tržištem flaširane vode u Bosni i Hercegovini i prvi su izbor potrošača u tom segmentu na tržištu. Tehnološki iskorak i povećanje kapaciteta u novoj tvornici omogućit će da naši rezultati budu znatno bolji. Time ćemo dodatno osnažiti lidersku poziciju u Bosni i Hercegovini, ali i osigurati polugu za značajnije širenje na nova tržišta. U novoj tvornici trenutno zapošljavamo 30 novih radnika, a s popunjavanjem proizvodnih kapaciteta taj broj će u budućnosti i dodatno rasti. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način doprinijeli izgradnji i puštanju u rad ove tvornice, osobito mom prethodniku, kolegi Tomislavu Sliškoviću, kojem ova tvornica predstavlja krunu karijere i sad može mirno u mirovinu. – izjavio je Davor Čičić, direktor Sarajevskog kiseljaka u povodu svečanog otvorenja tvornice u Kreševu.

Renato Pejak, načelnik općine Kreševo, naglasio je kako je ovaj događaj od izuzetnog značaja za ovu općinu i njene stanovnike, jer će otvaranjem radnih mjesta biti stvoreni bolji uvjeti za opstanak i ostanak mladih u Kreševu, što je prioritetni cilj i zadatak općine.

-Kreševo je dobilo jednu modernu, prema najvišim standardima opremljenu tvornicu na dobrobit cijele naše zajednice, zbog čega sam, kao načelnik, neizmjerno sretan. Siguran sam da ćemo i ubuduće biti usmjereni na daljnju zajedničku gradnju, zapošljavanje i gospodarski prosperitet, te u konačnici bolju i sretniju budućnost na ovim prostorima. – rekao je Pejak.

Tvornica u Kreševu je prva velika proizvodna investicija u Fortenova grupi unatrag nekoliko godina, čijoj je implementaciji krovna kompanija Grupe, zajedno s Jamnicom, dala značajnu podršku. Svečano otvorenje bila je prilika da se prisutnima obrati i Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

 

-Veliko mi je zadovoljstvo prisustvovati svečanosti kojom obilježavamo ovu značajnu proizvodnu greenfield investiciju. Osobno sam jako sretan što upravo s novim ulaganjem obilježavam i dvije godine vođenja ove velike tvrtke. Na simboličkoj razini ova tvornica doista predstavlja prekretnicu u našem poslovanju, jer je riječ o prvoj proizvodnoj investiciji Fortenova grupe s kojom, vjerujem, u potpunosti iza sebe ostavljamo turbulentno razdoblje kroz koje smo prolazili. Osobito smo ponosni na otvorena nova radna mjesta jer je to najznačajniji doprinos svakog poslodavca zajednici u kojoj posluje. Osim toga, s novim proizvodima koji će izlaziti iz ovih pogona, tvornica predstavlja i razvojni iskorak, a upravo je to ključna strateška odrednica Fortenova grupe. Siguran sam da će i novi proizvodi koji će uskoro izaći iz ovih pogona jednako tako osvojiti potrošače te da je Sarajevskom Kiseljaku dugoročno osiguran stabilan rast i razvoj. – rekao je Fabris Peruško.