Travnik, centar tekstilne industrije u BiH, i ove godine će u periodu od 28. do 30. maja biti domaćin Specijalizovanog sajma tekstila, kože i obuće Timod EXPO 2020, a cilj je da ovo postane tradicionalna strukovna manifestacija, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Organizacionog odbora u Travniku.

 

-Želja nam je  bila da tekstilnoj industriji u Travniku , gdje radi preko 5.200 radnika ponudimo sajam kakav zaslužuje. Dobili smo pohvale izlagača za prošlogodišnje prvo izdanje Sajma i želja nam je da to postane tradicija i da ostane na strukovnom nivou. Ove godine idemo korak dalje. – istaknuo je načelnik Općine Travnik i član Organizacionog odbora, Admir Hadžiemrić.

Organizator ove manifestacije, uz Općinu Travnik,  je i Regionalna razvojna agencija (REZ).

-Općina Travnik je pred sebe postavila vizionarski cilj i mi smo to tehnički podržali,a sve je u dobroj mjeri i ostvareno. Podrška tekstilnoj industriji je i podrška razvoju privrede i izvozu. Ove godine očekujemo učesnike iz još više zemalja. – istaknula je Maja Kišić, v.d. direktorica Regionalne razvojne agencije (REZ).

Prema riječima, Amira Međića, sekretara Udruženja tekstila obuće i kože BiH (UTOK) , ovakva vrsta sajma ,Travniku kao centru tekstilne i industrije obuće, je potreban.

-Ove godine ćemo uložiti još više napora i praviti biznis na sajmu. Firme moraju naći svoj interes, ali i dati svoj doprinos. – naglasio je Međić.

Prvi sajam kojeg su organizirali Općina Travnik i Regionalna razvojna agencija (REZ) održan je u apilu 2019. godine i okupio je tridesetak izlagača iz oblasti tekstila, kože i obuće iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Poljske i Bosne i Hercegovine.