Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije dr. Tedros Adhanom proglasio je večeras, nakon sjednice Komiteta za hitne situacije, globalnu zdravstvenu hitnost zbog korona virusa koji je izbio u Kini. Komitet za hitne situacije jednoglasno je donio odluku baziranu na činjenici koliko je slučajeva prijavljeno, koliko je slučajeva rezultiralo smrtnim slučajem, te zbog činjenice da su neke zemlje bile nespremne.

 

-Kina postavlja standarde kako se možemo u budućnosti boriti sa ovakvim slučajevima. Iako imamo relativno mali broj slučajeva izvan Kine 98 slučajeva oboljena u 19 zemalja zbog napora Kine i bez slučajeva smrti izvan Kine donosimo odluku jer moramo djelovati jedinstveno. Većina slučajeva je vezana uz putovanja ili kontakte s onima koji su bili u kontaktu s onima koji su putovali u Wuhan. Ovakvu odluku donosimo ne zato jer smo izgubili povjerenje u kineske vlasti, jer još uvijek imamo veliko povjerenje u njih nego zbog činjenice da moramo pomoći zemljama koje imaju slabije zdravstvene sisteme. –  kazao je Adhanom na press konferenciji u Ženevi.

 

Generalni direktor WHO je također predstavio nove podatke o broju oboljelih i preminulih u svijetu. Prema posljednjim informacijama oboljelih je 7.834, dok se broj preminulih zasada zadržao na 170 osoba i sve na teritoriji Kine.