Narod i Pravda zvanično će uputiti inicijativu za sazivanje hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo i drugih kantonalnih skupština, ali i Parlamenta FBiH kako bi vlasti, na adekvatan način, odgovorile na sve izazove koje sa sobom donosi koronavirus, od zdravstvenih do ekonomskih.

 

-Uzimajući u obzir činjenicu da su mjere koje se poduzimaju u zaštiti od koronavirusa vrlo radikalne i kao takve imaju negativne efekte za ekonomiju u Kantonu Sarajevo, od rukovodstva Skupštine Kantona Sarajevo i Vlade kantona Sarajevo, ali i vlasti drugih kantona, tražimo da na hitnim sjednicama razmotrimo moguće mjere koje bi ublažile udar na privredu i privrednike u BiH. – kazao je predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković.

U saopćenju se navodi da Narod i Pravda ima konkretne prijedloge koje će prezentirati na sjednicama kantonalnih skupština gdje imaju svoje zastupnike, a pozivaju i druge društvene aktere da izađu sa konkretnim rješenjima.

Također, zastupnici Naroda i Pravde u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Nermin Muzur , Goran Akšamija, Bahrija Sarić i Elmedin Konaković, zatražili su održavanje hitnih sjednica oba doma Parlamenta FBiH.

-Niz je mjera koje se moraju hitno poduzeti jer pandemija koronavirusa pogađa sve aspekte društva. Osim zdravstvenih mjera na suzbijanju širenja virusa i omogućavanju adekvatne brige o zaraženima, vlast mora iznaći načina i pomoći privredi koja već trpi ogromne štete. Također, otvara se i niz drugih pitanja na koja se mora hitno dati odgovor. – navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

Svi zakazani skupovi koji okupljaju veći broj ljudi, u organizaciji Naroda i Pravde, se otkazuju.