Nakon četvrtog sastanka Federalnog štaba civilne zaštite koji je trajao pet sati održana je press konferencija. Donesena je  naredba o zabrani kretanja osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina na području FBiH počevši od danas do 31. marta, donesene su i druge naredbe.

 

 

Zatraženo je da subjekti koji proizvode medicinsku opremu da im se omogući hitna nabavka repromaterijala, preporuka Federalnog štaba Vladi FBiH je da se zabrani izvoz kompanijama koje proizvode zaštitnu opremu i lijekove koji su potrebni za ublažavanje krize izazvane koronavirusom.

-Nadam se da ćemo obezbijediti dovoljnu količinu zaštitne opreme. Najrestriktivija zabrana je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65. Dugo smo raspravljali o ovoj mjeri. Veliki broj djece je završio u parkovima, u bliskom kontaktu, a cilj je izbjeći socijalni kontakt. Iako osobe mlađe od 18 nisu ugrožene jesu prenosnici, a to se dešavalo u Italiji, Francuskoj, a pošto provode vrijeme kod nana, deda da pokušamo zaštititi naše roditelje starije od 65 godina. O drugim naredbama su zadužene druge institucije da pripreme u narednom periodu utjecaj na društvo, kazao je Solak.

Marina Bera iz Federalnog ministarstva zdravstva zamolila je građane da se disclipinirano ponašaju da slijede mjere i ponašaju se u skladu s preporukama. Dodala je da se podaci iz kliničkih centara prikupljaju dva puta dnevno u 10 i 18 sati. Ukupan broj testiranih u FBiH je 222, od toga pozitivnih 23 i to u Konjicu 9, Mostar 5, Zenica 4, Bihać 2, Goražde 1, Orašje 1, Tešanj 1.

-Koronavirus ima teže posljedice za 20% zaraženih, za 80% ima blaže posljedice. Starije osobe su imunokompromitirane posebno osobe sa dijabetesom, hipertenzijom i u tim skupinama je najviše smrtnih slučajeva. Vodite računa o osjetljivim skupinama i da budete disciplinirani. Samo disciplinom možemo spriječiti teške posljedice razvoja epidemije. Građani koji imaju blaže simptome da ostanu kući, a teže simptome povišena temperatura i jak kašalj neka nazovu porodičnog ljekara, kazala je Bera.

Ona je istakla da se testovi rade u skladu sa parametrima odnosno na osnovu epidemiološke slike.

-Sljedeće sedmice očekujemo pošiljku i od SZO, testova ima u Tuzli, Mostaru i Sarajevu.  SZO je poslala 1.000 testova, a danas je odlučeno da se kupi 30.000 testova  sukcesivno kako nam dobavljač bude mogao dostaviti”, kazala je Bera.

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove kazao je da su federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali 10.208 rješenja o mjerama izolacije za putnike koji su ušli u BiH.

-Termalne kamere imamo na Aerodromu Sarajevo, GP Orašje i na GP Izačić”.

Od Inpektorata RS prijavljeno je 550 lica koji imaju prebivalište na području FBiH i upoznati su kantonalni MUP-ovi.

-Protiv 16 lica pokrenut je prekršajni postupak zbog nepoštivanja mjera izolacije.-

Kada je riječ o kontroli cijena izdato je 45 naloga.