Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine  zahtijeva hitnu intervenciju Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, svih kriznih štabova prema nadležnim organima Republike Hrvaske i Evropske unije kako bi se otvorio veći broj graničnih prijelaza prema ovoj državi za robni transport, kao i da se ubrza prelazak preko graničnih prijelaza, odrede rute prolaska robnog transporta te mjesta za pauze za odmor i tankovanje goriva, što su već primjenjuje u većini evropskih zemalja.

 

-U protekla dva dana UPFBiH je dobilo više desetina pritužbi naših članica koje se bave transportom, ali i drugih, o problemima koje imaju sa graničnim prijelazima prema Hrvatskoj koji su određeni za robni transport, ogromnim, kilometarskimm zastojima na graničnim prijelazima Gradiška  i Šamac. Prema informacijama kojima raspolažemo, problem je nastao kada su u Republici Hrvatskoj uveli tzv. konvoje,  Vozači s kamionima na ulaz u Hrvatsku čekaju i više od tri dana, a kada uđu na teritorij Hrvatske, opet čekaju na formiranje konvoja za tranzit kroz Hrvatsku. Svo vrijeme moraju biti u kamionu i nemaju osnovne uvjete za normalan život, a posebno je problem što nema postavljenih WC-a.  Neki od njih su svo to vrijeme na mostu pa su  u potpunosti blokirani. Prema tvrdnjama vozača, zadržavani su u nehigijenskim uslovima, bez ikakvih objašnjenja. Imali su strogu zabranu napuštanja vozila, a za svaki pokušaj napuštanja vozila im je prijećeno kaznama, ističu iz UPFBiH.

Također navode da iz bh. transportnih kompanija koje obavljaju usluge prijevoza po cijeloj Evropi naglašavaju da se u ostatku Evrope transport vrši uz male ili nikakve zastoje.

-Vozila koja idu prema Sloveniji,Italiji i zapadnom dijelu Evrope idu na GP Gradiška, dok vozila koja idu prema Mađarskoj, Poljskoj itd.  moraju ići na GP Šamac.  Radi se o odluci nadležnih institucija Hrvatske o kojoj niko u BiH nije zvanično obaviješten, tako su mnogi prijevoznici koji nisu raspolagali ovom informacijom, imali dodatne troškove preusmjeravanja vozila sa jednog  na drugi graničnih prijelaz, kažu iz UPFBiH.

Zbog svega navednog, pojedini prijevoznici koji su uspjeli, vratili su kamione u BiH i čekaju da se ovaj problem riješi. Ukoliko se ne riješi, ističu prijevoznici, razmišljaju da u potpunosti prestanu nuditi usluge prijevoza, zatvore firme i otpuste vozače.

Zbog svega navedenog iz UPFBiH apeluju od nadležnih bh. institucija da se što prije riješi problem otvaranja dodatnih graničnih prijelaza za robni promet prema Hrvatskoj i maksimalno ubrza prolazak kamiona preko graničnih prijelaza Gradiška i Šamac, uz maksimalno poštivanje svih mjera  zaštite koje su na snazi u Hrvatskoj i BiH.